Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

K. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: "ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ... ΠΑΝΤΟΥ" !!!

Σύμφωνα με το Άρθρο 6 της ΥΑ ΓΠ/οικ.103499/2013, ΦΕΚ Β 2855/11.11.2013 που αφορά στην Τροποποίηση της Υ1/ΓΠ 127962/03/2004 «Εναρμόνιση της Εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ, σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, το άρθρο 10 α αντικαθίσταται ως εξής:

«Η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.

Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως.




Η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να ακολουθεί τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής, τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.

Η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση "Συμπληρώματα διατροφής", όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, τουλάχιστον 15 Χ 25 εκατ., του άρθρου 2 σημείο (ζ), η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης».

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος των φαρμάκων αυτών, ο οποίος είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που είχαν υποσχεθεί όσοι μιλούσαν στον Π.Φ.Σ. για……. Light βιταμίνες και μόνο.

Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι βιταμίνες, ανεξαρτήτου περιεκτικότητας και μορφής. Υπάρχουν βιταμίνες C 1,5 gr καθώς επίσης και πολυβιταμίνες όλων των μορφών και όλων των συνθέσεων. Δεν εξαιρείται καμία εταιρεία και σύμφωνα με το νόμο υποχρεούνται να διαθέσουν τα προϊόντα τους, όπου τους ζητηθεί.

Ενδεικτικά σας ενημερώνω ότι στον κατάλογο αυτό περιέχονται:
Becozyme σιρόπι, Cal – C – vita , Cebion, Centrum, Redoxon, Kaltrate 600, Collagen, Συνένζυμα Q10, D3 fix, Παστίλιες για πονόλαιμο με βότανα, Ehinachea, Folivit B12, Green tea, Immiflex, L Carnitine, Magnesium, Nutrof Total, Omega – 3, Osteoflex, Pharmaton Cardio, Vitamizen, Pregnacare, Salmon Oil και πολλά άλλα.

Μιλάμε για ολική επίθεση στο χώρο του φαρμακείου. 1089 σκευάσματα είναι πλέον διαθέσιμα σε κάθε κατάστημα και ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού πάνω στα συμπληρώματα διατροφής απαξιώνεται.

Όπως αντιλαμβάνεστε παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες ότι η διοχέτευση των προϊόντων αυτών στα πολυκαταστήματα θα αφορούσε ειδικές μόνο περιπτώσεις πολύ .... χαμηλών δόσεων όσον αφορά τη δραστική ουσία, εντούτοις, όλα αυτά οδεύουν για πώληση εκτός φαρμακείων.


Μήπως αυτό είναι προπομπός μιας άλλης κατηγορίας φαρμάκων γνωστά ως ΜΥΣΥΦΑ, για να ακολουθήσουν την ίδια οδό διάθεσης; Η με οποιονδήποτε τρόπο επικείμενη απελευθέρωση της τιμής τους αυτό δείχνει.

Η καθησυχαστική διάθεση εκ μέρους του Π.Φ.Σ. που υπήρξε για τα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχει και σήμερα για τα ΜΥΣΥΦΑ και αυτό είναι πολύ κακό σημάδι.

Κ. Λουράντος