Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΧΑΪΑΣ ΣΤΟΝ ΠΦΣ

ΠΡΟΣ
Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο 


ΘΕΜΑ: «Προβλήματα του κλάδου σε μόνιμη εκκρεμότητα» 


Κύριε πρόεδρε,

Αφορμή για την επιστολή μας είναι το γεγονός πως κάποια σημαντικά προβλήματα του κλάδου παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς εσείς και το Διοικητικό σας Συμβούλιο, να προχωρείτε προς την επίλυσή τους.


1. Συμμετοχή στην αυριανή πανυγειονομική απεργία. Το μπαράζ επιθέσεων της κυβερνητικής πολιτικής προς όλους τους υγειονομικούς κλάδους, είναι τέτοιο που σίγουρα επιβάλλεται η συμμετοχή μας στην αυριανή πανυγειονομική απεργία. Δεν είναι η πρώτη πανυγειονομική απεργία που δεν συμμετέχουμε, εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το ζήτημα πλέον βρίσκεται στην κορύφωση του μιας και τα θέματα των ΜΥΣΥΦΑ, του ωραρίου και του ποσοστού κέρδους παραμένουν ανοικτά. Από τη στιγμή ανάληψης της προεδρίας από εσάς, υπάρχει πλήρης αποχή από οποιαδήποτε κινητοποίηση καθώς και απουσία συντονισμού με οποιονδήποτε άλλο υγειονομικό κλάδο. Φτάσαμε δε στο σημείο, να μας λοιδορούν όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί ως τα ‘καλά παιδιά’ του ΕΟΠΥΥ. Εκτιμούμε πως ο ΠΦΣ πρέπει άμεσα να λάβει θέση για τη συμμετοχή μας στην αυριανή απεργία, να αναπτύξει τις συμμαχίες του με τους υπόλοιπους υγειονομικούς κλάδους και να παρθεί και μία απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο πάγιας συμμετοχής μας στις πανυγειονομικές απεργίες.




2. Πληρωμές ΕΟΠΥΥ – σχέσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Ως παράταξη και προεδρείο του ΠΦΣ, έχετε αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη από το Σεπτέμβριο του ’12, της διαχείρισης των σχέσεων των φαρμακοποιών όλης της χώρας με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα με τον τρόπο με τον οποίο επιμείνατε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου του ’12. Από την εποχή εκείνη και μετά, ουσιαστικά δεν υφίσταται συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, η υπόσταση της οποίας και αν ακόμα καλόπιστα υποθέσουμε πως υπάρχει, είναι εντελώς ετεροβαρής. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει όποτε αυτός διευκολύνεται, οι συνάδελφοι λειτουργούν ως βοηθητικό προσωπικό των απαιτήσεων της ΚΜΕΣ, παροτρυνόμαστε να πειθαναγκαστούμε σε εγκυκλίους που αφορούν σε λαστιχάκια και συνδετήρες και έχει καταντήσει πλέον πάγια συνήθεια του ΕΟΠΥΥ να αλλάζει όλους τους κανόνες κατάθεσης, την παραμονή της κατάθεσης των συνταγών. Αν, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και έχει μάλιστα αποκτήσει και πλεόνασμα, δεν αντιλαμβανόμαστε το λόγο για τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ δεν καθορίζει σταθερή ημερομηνία πληρωμής, ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά του φαρμάκου, η οποία βρίσκεται εδώ και 2 χρόνια σε διαρκείς μετασεισμικές δονήσεις. Εκτιμούμε ότι ο ΠΦΣ πρέπει να απαιτήσει αυτό που έστω πρόχειρα πέτυχαν οι 3 μεγάλοι σύλλογοι της χώρας το 2012, δηλ. επίσημο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για όλο το χρόνο.

3. Χρέη προηγουμένων ετών. Εφόσον, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η τρόικα έχει διαθέσει τα χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό το γεγονός πως πάνω από τους μισούς φαρμακοποιούς της χώρας έχουν ακόμα χρέη από το 2010 και το 2011, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τα χρέη ΤΑΥΤΕΚΩ 1ΟΥ πεντάμηνου 2012 και ΕΤΑΑ 1ΟΥ δεκάμηνου του 2012. Μετά τη φορολογική επιδρομή που δεχόμαστε επί τριετία και με δεδομένο πως μεγάλη μερίδα συναδέλφων ξεφτιλίζεται καθημερινά στα σκαλοπάτια των ΔΟΥ όλης της χώρας, αποτελεί τουλάχιστον εμπαιγμό η σιωπή σας, ως προς τα έργα που συνδικαλιστικά πρέπει να κάνουμε, για να διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας. Και επειδή το κράτος έχει συνέχεια, όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον οι κυβερνώντες μας, υπενθυμίζουμε πως το Γενάρη του ’12, η αντιπροσωπεία ΠΦΣ-ΦΣΑ συμφώνησε με τους κ.κ. Σαχινίδη και Κουτρουμάνη για 3,5% κούρεμα και πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Τα όσα υποστηρίζουν λοιπόν ο πρόεδρος και οι γραφειοκράτες του ΕΟΠΥΥ αποτελούν επίσης εμπαιγμό.

4. Η υπουργική απόφαση 325/5851-21.01.14. Με βάση αυτήν ο ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά ζητά να γίνει ‘δερβέναγας’ στα προσωπικά δεδομένα των φαρμακείων μας. Πέρα από το γεγονός πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση πρέπει να καταγγελθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και στην Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων, ως απαράδεκτη παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ σε ζητήματα εμπορικής πολιτικής του φαρμακείου, χωρίς να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα, γιγαντώνεται η οργή μεμονωμένων συναδέλφων σε όλη τη χώρα, για το γεγονός πως το Δ.Σ. του ΠΦΣ δεν έχει αντιδράσει ακαριαία στο ζήτημα αυτό. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ, να είστε σίγουροι πως θα μας στείλει και επιτρόπους στα φαρμακεία για να ελέγχουν και την ταμειακή μας μηχανή. Πρέπει άμεσα να δηλώσει ο ΠΦΣ, ως εγγυητής της σύμβασης, ότι κανένας φαρμακοποιός της χώρας δεν πρόκειται να υπακούσει στην συγκεκριμένη εγκύκλιο και να επικυρώσει την απόφαση αυτή με Γ.Σ.

5. Φαρμακεία και Εφορία. Έχοντας ως δεδομένο ότι οι φαρμακοποιοί αποτελούν μία κατηγορία πολιτών που έχει τη μέγιστη φοροδοτική εισφορά, αποτελεί όνειδος για τον κλάδο ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι πληρωμές των δεδουλευμένων μας από το Υπουργείο Οικονομικών όπως επίσης και οι εταιρικές Ο.Ε. και Ε.Ε. φαρμακείων, υποχρεωτικές για τις συστεγάσεις, σαν να είναι διεθνή κονσόρτσιουμ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς να υπάρχει ίχνος υπερβολής, θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή το μικρομεσαίο φαρμακείο αλλά και πολλά μεγάλα. Αν ο ΠΦΣ επιθυμεί να είναι το δευτεροβάθμιο όργανο 12.000 φαρμακοποιών και όχι 3.000, πρέπει αφενός να ενημερώσει όλους τους συναδέλφους για το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται, αφετέρου να τους κινητοποιήσει άμεσα, ώστε να υπάρξουν δίκαιοι και ίσοι κανόνες αντιμετώπισής τους.

Ως 2 σύλλογοι της χώρας που έχουμε κουβαλήσει αρκετές φορές το ‘κάρο’ των κινητοποιήσεων, απαιτούμε από το Δ.Σ. του ΠΦΣ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

ΓΙΑ ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΑΧΑΪΑΣ 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ                                            ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

ΦΣ. ΑΤΤΙΚΗΣ                                               Φ.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος                      Ηλίας Γιαννόγλου 

Φ.Σ. ΑΧΑΪΑΣ                                               Φ.Σ. ΑΧΑΪΑΣ 
Ανδρέας Σοφιανόπουλος                        Ευθύμιος Καμίτσος