Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΦΣΑ

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΟΥ Φ.Σ.Α.

"ΑΡΑΧΤΟΙ ΚΑΙ ... LIGHT!!!"




Η απορρύθμιση της αγοράς του φαρμάκου - και όχι μόνο - εδώ και πολύ καιρό έχει επιτευχθεί. Το ωράριο, ηγέτης της απορρύθμισης αυτής, έχει παίξει πολύ σοβαρό ρόλο για την νέα αυτή πραγματικότητα αφού στην Αττική, εκτός των 400 και άνω διευρυμένων φαρμακείων, οι μισοί συνάδελφοι έχουν για διαφόρους λόγους καταφύγει στους Δήμους και ακολουθούν ωράριο που βολεύει τον καθένα. 

Η απορρύθμιση αυτή, έχει επιδράσει καίρια στην ενότητα του Φ.Σ.Α., περιμένοντας μακαρίως να αποσυρθεί ο νόμος Λοβέρδου. Ως αποτέλεσμα αυτής της ... μακαριότητας συνάδελφοι κατέφυγαν στους Δήμους για να αντιμετωπίσουν τους διευρυμένους και ειδικά το νόμο Λοβέρδου που όπως φαίνεται δεν καταργείται με καμία Κυβέρνηση, ούτε με την προηγούμενη που το εφεύρε, ούτε με αυτή που συνεχίζει να το εφαρμόζει. 

Το διευρυμένο ωράριο είναι μνημονιακή ρύθμιση, αποδεκτή από την Βουλή στο όνομα της ελαστικότητας και του κανιβαλισμού που έχει ήδη επιβληθεί. 

Με αυτά τα δεδομένα, είναι επικίνδυνο να παραμένουμε αδρανείς περιμένοντας το «μάννα εξ ουρανού». Οι διάφορες απόψεις που απαιτούν την παραμονή μας σε ένα καθεστώς που με τα σημερινά δεδομένα μας οδηγεί στην καταστροφή ενδυναμώνοντας τους διευρυμένους και αποδυναμώνοντας τους μη διευρυμένους συναδέλφους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσουν σε λύση του προβλήματος. 




Η διαστρωμάτωση των συναδέλφων στην Αττική έχει πλέον λάβει τεράστιες διαστάσεις, αφού εκτός των δηλωμένων διευρυμένων υπάρχουν, όπως αναφέραμε ανωτέρω, ημιδιευρυμένοι που εφαρμόζουν ωράρια Δήμων, τα κεντρικά φαρμακεία που είναι μιας άλλης οικονομικής δυνατότητας, τα περιφερειακά φαρμακεία που πλήττονται περισσότερο λόγω θέσης, τα φαρμακεία χωρίς καμία οικονομική δυνατότητα μεταφοράς τους σε πιο εμπορικό μέρος, άλλα φαρμακεία που μεταφέρονται διαρκώς προσδοκώντας καλύτερες μέρες, φαρμακεία τουριστικών περιοχών με αύξηση της πελατείας το καλοκαίρι και ελαχιστοποίηση τον χειμώνα, φαρμακεία του κέντρου αστικών περιοχών με αντίστροφη πορεία κ.ο.κ. 

Η πιλοτική ηλεκτρονική ψηφοφορία που εφαρμόστηκε από τον ΦΣΑ απέτυχε, όχι διότι δεν ήταν διαφανείς οι διαδικασίες, αλλά γιατί δεν μπόρεσε να πείσει ότι ήταν διαφανείς. Είναι αυτό που λέμε συχνά όλοι μας, ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να αποδεικνύεται τίμια. Οι ίδιοι που σήμερα επικαλούνται την ηλεκτρονική ψηφοφορία, χθες έβαλαν μανιωδώς εναντίον της ... 
Από την στιγμή λοιπόν που δεν μπόρεσαν να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε το σύστημα να αρνείται την αποδοχή της ψήφου αν δεν είναι σωστό το όνομα και σωστοί οι κωδικοί, δεν μπορούμε να συζητάμε για ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού το οποιοδήποτε αποτέλεσμά της, ασχέτως αν πράγματι είναι διαφανές, δεν μπορεί να πείσει περί αυτού.

Υπήρξαν συνάδελφοι που ψήφισαν με διαφορετικά ονόματα, με ανύπαρκτους κωδικούς, από δύο και άνω φορές χωρίς να τους το απαγορεύσει το σύστημα! Η εκ των υστέρων απόρριψη της ψήφου τους, δεν αρκεί ... για να πείσει!

Όσον αφορά την μικρή προσέλευση των μελών μας στην πιλοτική ψηφοφορία, η ανάλυση των στοιχείων, απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρθηκαν για την ψηφοφορία οι δηλωμένοι διευρυμένοι και η πλειονότητα των περιοχών που τα ωράρια τους έχουν ρυθμιστεί από τον Δήμο. Έτσι αποδεικνύεται το προφανές, ότι κάποιον που δεν έχει πρόβλημα δεν τον ενδιαφέρει η επίλυση του προβλήματος του άλλου.

Μέχρι σήμερα περιμέναμε επί ματαίω την κατάργηση του νόμου Λοβέρδου και την εφαρμογή του υπάρχοντος ωραρίου στηριζόμενοι και στην με διαφόρους τρόπους εκπεφρασμένη «ποιότητα ζωής»... Αλλά πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ποιότητα ζωής όταν τα φαρμακεία μας κλείσουν; Πως είναι δυνατόν στο σημερινό περιβάλλον να μιλάμε για «ποιότητα ζωής» όταν η επιβίωση δεν είναι δεδομένη; Και εν πάση περιπτώσει όποιος έχει εξασφαλίσει την ... «ποιότητα ζωής», ας μην γίνεται εμπόδιο στην επιβίωση του άλλου!

Για ποιά ποιότητα ζωής λοιπόν μιλάμε, όταν οι διευρυμένοι σήμερα έχουν ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ θέση στην αγορά, αυξάνουν τον τζίρο τους και καλλιεργούν κλίμα υπέρ τους στους πολίτες, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι χάνουν τον τζίρο τους επιμένοντας σε ένα ωράριο που ήδη η κοινωνία έχει απορρίψει. Απόδειξη αυτού, τα νεκρά πλέον απογεύματα της Παρασκευής, οι εφημερίες που έχουν χάσει τουλάχιστον το ήμισυ της αξίας τους, και ειδικά ο πτωτικός τζίρος που προέρχεται από αυτό που λέμε «μετρητό» και που αφορά οτιδήποτε άλλο εκτός των συνταγών του ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.


Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ για τρείς μήνες εφαρμογή ενός ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ «ωραρίου εξυπηρέτησης πολιτών» τύπου εφημερίας για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο κατά τις ημέρες του Σαββάτου από 9:30 έως 14:30, είναι αυτό το οποίο σήμερα θεωρούμε ότι πρέπει να δοκιμάσουμε, ώστε επιτέλους να αντιδράσουμε σε αυτό το πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και πολύ καιρό. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε το μέλλον των φαρμακείων μας, στα χέρια όσων επιμένουν να παραμένουμε «αραχτοί και light» περιμένοντας το «μάνα εξ ουρανού» και την διόρθωση αδικιών από αυτούς, οι οποίοι τις εφεύραν και τις καλλιέργησαν.

Ουσιαστικά αυτή η πρόταση της πιλοτικής και ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ εφαρμογής, έχει και την μορφή ενός έμπρακτου δημοψηφίσματος που θα αναδείξει με τον πιο αδιάβλητο τρόπο τις διαθέσεις των συναδέλφων μας και που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ κανείς να αμφισβητήσει. 

Απέναντι σε αυτή την πρόταση δεν υπήρξε καμία άλλη, πλην αυτής της αδράνειας... η οποία ουσιαστικά ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην πρότασή μας! Διότι όποιος δεν επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτή μπορεί να ... αδρανήσει! 
Μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε την τακτική της αδράνειας , με εμφανή τα αποτελέσματα της επιδείνωσης των προβλημάτων... Όλον αυτό τον καιρό δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να επιμένουμε σε αόρατες λύσεις μετρώντας ανά εξάμηνο την ... αύξηση των διευρυμένων αλλά κυρίως και των «ημιδιευρημένων» από τα ωράρια των Δήμων!!!

Πώς μπορούμε λοιπόν ... άνετα να προσφεύγουμε στους Δήμους και να ζητάμε την προστασία μας από το ωράριο των διευρυμένων, εφαρμόζοντας ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ την ... ημιδιεύρυνση των ωραρίων (και όχι μόνο του Σαββάτου) αλλά να μην μπορούμε σαν Σύλλογος να πράττουμε και να αποφασίζουμε επειδή ενοχλούνται οι ... αραχτοί ; Περίεργη πράγματι θέση αν εξαιρέσει κάποιος τις κομματικές και άλλες εξαρτήσεις....

Η ύλη του φαρμακείου που αφορά το «μετρητό» του τζίρου οδεύει σε άλλα κανάλια και εμείς πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πάψουμε να επιμένουμε σε αντιγραφή ενεργειών άλλων εποχών και σε νοοτροπίες που οδηγούν σε απόλυτο αδιέξοδο... Πρέπει να πάψουμε να διοχετεύουμε τους πελάτες μας στα πολυκαταστήματα και στους διευρυμένους!!!

Νομίζουμε ότι είναι καιρός να αλλάξουμε τα δεδομένα και αυτά αλλάζουν μόνο με ενέργειες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την λειτουργία των φαρμακείων και όχι με κινητοποιήσεις, οι οποίες για κάποιους αποτελούν αυτοσκοπό. 
Γιατί και οι κινητοποιήσεις χρειάζονται όταν υπάρχει όμως ομοιογένεια και τα προβλήματα είναι για όλους τα ίδια . Σε ένα σύλλογο που υπάρχουν διευρυμένοι, ημιδιευρυμένοι, λίγο διευρυμένοι πολύ διευρυμένοι κ.λ.π. οι κινητοποιήσεις ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ είναι απλά ένα άπιαστο όνειρο. Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι δημιουργούν ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑ θέση στην αγορά εις βάρος των υπολοίπων που περιμένουν ...τι; Την ... κατάργηση του νόμου Λοβέρδου! Ή όπως ελέχθη στο Δ.Σ. να γίνει ... ολική καταστροφή για να ... απεργήσουμε ... ομαδικά !
Ξεχνάνε μήπως ότι άνω του 50% της δύναμης του ΦΣΑ συμπελιλαμβανομένων και όσων τομέων κατέφυγαν στους Δήμους είναι από δηλωμένα διευρυμένοι ... έως ημιδιευρημένοι;
Μα όταν γίνει η ολική καταστροφή ... δεν θα υπάρχουμε για να ... απεργήσουμε! 


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα Διοικητικά Συμβούλια δεν καταργούν τις Γενικές Συνελεύσεις αλλά ούτε όμως οι Γενικές Συνελεύσεις τα Διοικητικά Συμβούλια. Τα μέλη των Δ.Σ. οφείλουν να παίρνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην τις μεταθέτουν πάντα στο «σώμα» ... νίπτοντας τας χείρας τους.... όταν η ... πατάτα καίει!!! Γι αυτό εξελέγησαν ... και όχι για να μεταθέτουν ευθύνες.



Προσωπικά δεν πίστεψα ΠΟΤΕ ότι πρέπει να είμαι αρεστός και ευχάριστος όταν μπορώ να είμαι χρήσιμος και εποικοδομητικός ...


Δεν πιστεύω σε ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται συνεχώς προβλήματα γνωρίζοντας ότι η συζήτηση δε θα καταλήξει πουθενά. Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια για το περιεχόμενο και την ουσία ... μετά βίας για την επικεφαλίδα.

Δεν έχω πια τον χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους, τζάμπα μάγκες και δήθεν σωτήρες που το μόνο τους μέλημα είναι η αδράνεια και η εκ του ... ασφαλούς κριτική και που παρά τη χρονολογική τους ηλικία, δεν έχουν μεγαλώσει.

Μισώ να είμαι μάρτυρας των ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα μεγαλοπρεπές αξίωμα  ΠΟΥ  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ!!! 

Μου αρέσει να συναναστρέφομαι ανθρώπους που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που το μόνο που επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με την πραγματικότητα και την ειλικρίνεια. 
Με ανθρώπους που μπορούν να γελούν με τα λάθη τους που δεν επαίρονται για το θρίαμβό τους, που δε θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό πριν από την ώρα τους. 

Και κυρίως με αυτούς που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους...

Διότι το ουσιώδες είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή. Και γι' αυτό θα επιμένω μέχρι τέλους.... για όσο αντέξω !



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ