Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΦΣ ΣΕ ΨΑΡΙΑΝΟ, ΔΑΝΕΛΛΗ, ΛΥΚΟΥΔΗ

Προς

Τους κ.κ. Γρηγόρη Ψαριανό, Σπύρο Δανέλλη, Σπύρο Λυκούδη





Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές


Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από εξωτερικές πηγές , για την ερώτηση που υποβάλλατε προς την Βουλή των Ελλήνων για το θέμα του διευρυμένου ωραρίου. Ίσως όμως μερικά από τα ερωτήματα που θέτετε θα είχαν απαντηθεί εάν απευθυνόσασταν στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που εκπροσωπεί το σύνολο των φαρμακείων της χώρας (11.500) και αποτελεί σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα Φαρμακευτικής Νομοθεσίας.

Επί των διαπιστώσεων σας - την πηγή των οποίων δεν αναφέρετε- έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
Aπο πού συμπεραίνετε πως η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου ως μέρος των μεταρρυθμίσεων είναι εναρμονισμένη με τις σύγχρονες συνθήκες; 

Mήπως οι σύγχρονες συνθήκες που επικαλείσθε είναι οι εδώ και πέντε χρόνια μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» που ταλαιπωρούν την χώρα μας και τις οπoιες απέρριψε πολύ πρόσφατα με την ψήφο του, ο ελληνικός λαός;

Από πού συμπεραίνετε ότι τα έσοδα και η κίνηση των φαρμακείων αυξήθηκαν; 

Τα κατασχετήρια που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο για τα χιλιάδες φαρμακεία, εκτός ίσως από αυτά τα πολύ λίγα από τα οποία αντλείτε τις πληροφορίες σας.

Ποιοι είναι οι «καταναλωτές» που υποστηρίζουν το διευρυμένο ωράριο ; 

Μήπως τους μπερδεύετε με τους μεγαλοφαρμακοποιούς που ακoλουθούν το διευρυμένο ωράριο και με τους οποίους συνομιλείτε;

Σε σχέση με την αναφορά σας ότι σε «ένα σύγχρονο κράτος το ωράριο δεν είναι θέμα ρύθμισης από αυτό», σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 229/2014 απόφαση του ΣτΕ, έχει γίνει δεκτό ότι τα φαρμακεία «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών, δύνανται να λειτουργήσουν σε συνθήκες εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού επί σκοπώ εξασφάλισης της βιωσιμότητάς τους, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα.»
Τέλος θα θέλαμε στον κατάλογο των ερωτημάτων σας να είχατε συμπεριλάβει και το ακόλουθο: 

γιατί τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο δεν έχουν επιλέξει το μη εμπορικό ωράριο νυκτός ;


Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές



Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενδιαφέρεται για την φαρμακευτική περίθαλψη ΟΛΟΥ του ελληνικού λαού και την στήριξη των ανεκτίμητων υπηρεσιών των 11.500 φαρμακείων απανταχού της Ελλάδας και όχι για την προώθηση των συμφερόντων 200 διευρυμένων φαρμακοποιών που έχουν επιλέξει να εξυπηρετούν τον εαυτόν τους δημιουργώντας εμπορικές μονάδες σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων και λειτουργώντας σε ώρες αποκλειστικού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να συνεχιστεί να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα ο θεσμός των εφημεριών ή αν αυτές θα ... θυσιαστούν προς όφελος των συμφερόντων των διευρυμένων.
Χαρακτηριστικά σας παραθέτουμε επίσημη καταγγελία όπου φαρμακοποιός που μετέχει στο διευρυμένο ωράριο από περιοχή της Κρήτης ζήτησε και πήρε άδεια από την Περιφέρεια για να παραμείνει κλειστός το Μ. Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα.
Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα θέλουμε να αποφύγουμε .
Είμαστε πάντα στην διάθεση σας και ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε και εμείς την δυνατότητα ως επίσημο συνδικαλιστικό όργανο να σας ενημερώνουμε επί των σοβαρών θεμάτων που ταλανίζουν τον κλάδο μας .



   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Λουράντος                    Ιωάννης Μακρυγιάννης