Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΓΡΕΣ: 4500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

4.500 θέσεις εργασίας χάθηκαν. Τόσοι υπολογίζεται ότι είναι οι εργαζόμενοι στα Φαρμακεία που έχασαν τη δουλειά τους της περασμένη 3ετία λόγω του διευρυμένου ωραρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες αυτές οι χαμένες θέσεις εργασίας βαραίνουν τα συνοικιακά Φαρμακεία που αποτελούν και το 90% των 10.000 Φαρμακείων της χώρας, ενώ αυτή η αιμορραγία συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα.

Η αιτία είναι ότι ένα ικανό κομμάτι τζίρου σε παραφάρμακα (καλλυντικά-βιταμίνες, βρεφικά είδη κλπ.) από τα...



... συνοικιακά Φαρμακεία μετανάστευσε στις πιο πλούσιες και εμπορικά προνομιούχες περιοχές.

Μόνο λοιπόν ο τζίρος από τα φάρμακα των γηραιότερων και ασθενέστερων πολιτών που παρέμειναν στην περιφέρεια και στις συνοικίες (αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική αξία από τον τζίρο του παραφαρμάκου) να μην αρκεί πλέον για να σηκώνει τη μισθοδοσία των δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων που εργάζονται σε όλη τη χώρα.

Αυτό, συνυπολογιζόμενο με τη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών που επέφερε συρρίκνωση της συνολικής αγοράς τόσο στο φάρμακο όσο και στο παραφάρμακο, οδήγησε σε μία βίαιη ανακατανομή "της πίττας" από την περιφέρεια και τις γειτονιές στα ελάχιστα πλούσια και εμπορικώς προνομιούχα σημεία των μεγάλων πόλεων.

Οι ελάχιστες αληθινές προσλήψεις που έγιναν από την άλλη πλευρά στα μεγάλα κεντρικά διευρυμένα Φαρμακεία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, αν τις αντιπαραβάλει κανείς με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στις συνοικίες και στην περιφέρεια που χάθηκαν λόγω του διευρυμένου ωραρίου.

Ακόμα σοβαρότερη παρενέργεια του διευρυμένου ωραρίου στα Φαρμακεία θεωρείται πλέον η μείωση που προκάλεσε αυτό στον συνολικό αριθμό των εφημερευόντων και διανυκτερευόντων Φαρμακείων ανά την Επικράτεια.

Ενδεικτικά για τον Δήμο Αθηναίων και τους γειτονικούς δήμους, από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το διευρυμένο ωράριο πριν 3 χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά τα εφημερεύοντα και και τα διανυκτερεύοντα Φαρμακεία (μείον 30%) εξαιτίας της μαζικής εξώθησης σε έξοδο από τις υπηρεσίες των υπολοίπων Φρμακείων που αποτελούν και το 95% των Φαρμακείων στις περιοχές αυτές.

Καθώς λοιπόν τα διευρυμένα Φαρμακεία λειτουργούν μόνο κατά τις εμπορικές ώρες των εργάσιμων ημερών και μόνο σε λίγες προνομιούχες περιοχές, σε αντίθεση με τα εφημερεύοντα/διανυκτερεύοντα που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και τις 365 ημέρες του χρόνου ομοιόμορφα και κατανεμημένα σε όλες τις περιοχές, αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και σοβαρά παράπονα στο κοινό.

Γι΄ αυτό και σε σφυγμομετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το θέμα η κοινή γνώμη κατά συντριπτικά ποσοστά έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης των εφημεριών/διανυκτερεύσεων στα Φαρμακεία, δηλαδή υπέρ της κατάργησης του διευρυμένου ωραρίου.

Σε πολιτικό επίπεδο, εξαιτίας των παραπάνω οι φωνές αμφισβήτησης του διευρυμένου ωραρίου στα Φαρμακεία είχαν ήδη ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο, με την πιο ηχηρή αμφισβήτηση εκείνη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήταν και Κυβέρνηση εκείνη την εποχή.

Ο πρώην υπουργός Υγείας κος. Βορίδης είχε αναφέρει στους εκπροσώπους του κλάδου ότι αυτή η ερημοποίηση της περιφέρειας πρέπει να σταματήσει και, δια στόματος του στενού του συνεργάτη κου. Καραθάνου, στις 14-1-2015 είχε πάρει θέση δημοσίως ότι:

"κινούμαστε προς την κατάργηση του αποτυχημένου διευρυμένου ωραρίου των Φαρμακείων και επαναφορά του πιο επιτυχημένου μοντέλου ενός ρυθμισμένου ωραρίου με εφημερίες".

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η πρώην υφυπουργός Υγείας κα. Παπακώστα η οποία επίσης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη ανεργία ούτε άλλη απώλεια 24ωρων εφημεριών στις γειτονιές, οπότε το διευρυμένο ωράριο στα Φαρμακεία πρέπει να καταργηθεί νομοθετικά.

Την ίδια ακριβώς θέση με τη Νέα Δημοκρατία είχαν ήδη υποστηρίξει νωρίτερα και τα περισσότερο από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΚΚΕ), με μόνο κάποια μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) να μην έχουν εκφράσει ακόμα συγκεκριμένη άποψη στο θέμα. 

Εξαιτίας των παραπάνω η Κυβέρνηση, μέσω της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έχει διαμηνύσει ότι αναλαμβάνει δράση ώστε να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχει προκληθεί στη εξυπηρέτηση του κοινού και στην απασχόληση καταργώντας το διευρυμένο ωράριο στα Φαρμακεία και εισάγοντας ρυθμισμένο ωράριο με επαρκή αριθμό εφημεριών/διανυκτερεύσεων.

Αυτή η εξέλιξη όταν προκύψει θα απελευθερώσει πλέον τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των πολιτών σε 24ωρη βάση, όλες τις ημέρες του χρόνου και σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαταστήσει την ανάσα ρευστότητας στα χιλιάδες Φαρμακεία της περιφέρειας και των γειτονιών (το 90% των Φαρμακείων της χώρας) ώστε να μπορέσουν αυτά να επενδύσουν ξανά προσφέροντας θέσεις εργασίας σε χιλιάδες ανέργους και αναπληρώνοντας έτσι τις απώλειες των περασμένων ετών.

(Υ.Γ.: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, σήμερα στην Αττική ο συνολικός αριθμός των Φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο είναι μόλις 164, δηλαδή μόλις το 4,5% του συνολικού αριθμού των Φαρμακείων του λεκανοπεδίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 350 Φαρμακεία, ένα μόλις 5% του συνόλου των Φαρμακείων της χώρας.)