Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Α.Σοφιανόπουλος: KAI TH MIA KAI THN AΛΛΗ

Στο ζήτημα των ΜΥΣΥΦΑ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα πως το κομβικό θέμα των ΜΥΣΥΦΑ θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Πληροφορούμαι πως αρκετές εταιρείες προωθούν λύσεις marketing με corners ειδικά φτιαγμένα για προώθηση ΜΥΣΥΦΑ. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση και μεταφορά των φαρμάκων πλάι στις βιτρίνες βιταμινών και καλλυντικών ενισχύει την επιχειρηματολογία Χατζηδάκη και δημιουργεί μέσα από το φαρμακείο, που μόνοι μας φτιάχνουμε, την εικόνα super market του μέλλοντος. Ας μην επαναλάβουμε λάθη που κάναμε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν μετατρεπόμενοι σε ιδανικούς αυτόχειρες.



Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί στο χειρισμό της εκπτωτικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο κάθε συνάδελφος, με δική του φυσικά απόφαση, στα ζητήματα πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ. Αν μετατρέψουμε τα περιθώρια έκπτωσης που θα αποκομίσουμε από τις εταιρείες, με βάση την αγοραστική δυνατότητα του καθενός μας, σε πεδίο του μεταξύ μας ανταγωνισμού, όπως ακριβώς κάναμε με τα παραφαρμακευτικά, τότε θα ανοίξουμε εκ νέου δρόμους προς τη λογική Χατζηδάκη.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω πως η διοίκηση του Π.Φ.Σ. εξακολουθώντας να απεργάζεται το σενάριο του καλού ( Άδωνης-Σαμαράς-Βενιζέλος) και του κακού ( Χατζηδάκης) με τις επίσημες ανακοινώσεις της , προσπαθώντας δηλαδή να λειτουργήσει και υπέρ του κλάδου και να τηρήσει τις προσωπικές εσωκομματικές ισορροπίες, βάζει ‘’2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη’’ με γνωστά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία σαφής δήλωση Σαμαρά ή Βενιζέλου, ούτε κομματική ή προσωπική δέσμευση πως τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και μπορούν να πωλούνται μόνο μέσα από φαρμακεία ιδιοκτησίας επιστήμονα φαρμακοποιού. Οποιαδήποτε άλλη θέση πέραν αυτής, οδηγεί τα ΜΥΣΥΦΑ στην ελεύθερη αγορά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν έχουν ταχθεί ιδεολογικοπολιτικά αναφανδόν υπέρ του τρόπου αυτού λειτουργίας της αγοράς και μάλιστα με τις πιο ακραίες της μορφές. Συνεπώς, ο Χατζηδάκης δεν αποτελεί τον ‘’αποδιοπομπαίο τράγο’’ όπως θα ήθελαν πολλοί για να σωθούν τα κομματικά προσχήματα, αλλά το ‘’λαγό’’ που θα καθορίσει το timing το οποίο θα είναι και βολικό από πλευράς εκλογικών συνεπειών για τους κυβερνόντες, ώστε να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση αυτού που ήδη ξεκίνησε νομοθετώντας ενδεικτική τιμή για τα ΜΥΣΥΦΑ. Η διοίκηση του ΠΦΣ ακολουθεί ιδιαίτερα ολισθηρό και επικίνδυνο μονοπάτι αντιμετωπίζοντας το ζήτημα με τον τρόπο αυτό.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος,

πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας