Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία: Τι έγινε στη ΓΣ του ΠΦΣ

«ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Π.Φ.Σ.»

Όσοι παρακολουθήσατε την Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. έχετε προσωπική άποψη και δεν χρειάζεστε περισσότερη ενημέρωση. Όσοι όμως δεν γνωρίζετε τα πεπραγμένα ... μπορείτε να πάρετε μια γεύση ...

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με την είσοδο στην αίθουσα του Υπουργού Υγείας, ο οποίος έκανε μια γενική και όσο το δυνατόν περισσότερο αναλυτική τοποθέτηση για τα τωρινά προβλήματα του κλάδου.

• ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ: Αναβλήθηκε η...




... μείωση που είχε προβλεφθεί να γίνει με την έκδοση του νέου δελτίου τιμών που όπως λέγεται θα κυκλοφορήσει στις 20 Ιανουαρίου. Το νέο δελτίο τιμών θα εκδοθεί κατά τον Υπουργό Υγείας τον Ιούνιο.

• ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ: Από ότι φάνηκε γι’ αυτά τα φάρμακα θα υπάρξει απελευθέρωση τιμών αλλά όπως είπε ο Υπουργός, δεν θα δοθούν στα τα super markets. Η άποψή μας είναι ότι η απελευθέρωση των τιμών από μόνη της θα οδηγήσει τα φάρμακα αυτά προς τα άλλα κανάλια διανομής που δεν θα είναι μόνο τα super markets. Φανταστείτε π.χ. σε ένα τέτοιο φάρμακο, να απελευθερώνεται η τιμή του, να αυξάνεται αρκετά και τελικά μετά από λίγους μήνες να διαπιστώνεται από τα Μ.Μ.Ε. που είναι από τους βασικότερους ... «διεκδικητές» των φαρμάκων αυτών, ότι υπεύθυνα για την ... μη μείωση των τιμών τους προς τους καταναλωτές ... είναι τα φαρμακεία!!! Αμέσως μετά θα δοθούν σίγουρα στα super markets ώστε να ... πέσουν οι τιμές όπως έγιναν με τα ... γάλατα!!! 

• ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ: Όπως ήταν ήδη γνωστό σε όσους δεν θέλουν να παραμυθιάζονται, ο νόμος Λοβέρδου δεν καταργείται αφού η τρόικα και οι ... λοιπές δυνάμεις που βρίσκονται εν Ελλάδι, ενδιαφέρονται να διατηρηθεί αυτό που λέει ο νόμος, δηλαδή η ... «ελαστικότητά του». Δεν υπάρχει όπως ελέχθη, καμία περίπτωση κατάργησής του αφού ακόμα και αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο ... αρκετά μέλη του κλάδου μας θα προσέφευγαν στην τρόικα για τα ... περαιτέρω! 

• ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡOΤΗΤΕΣ: Η δυσκολία στην παραλαβή τους από την εφορία για μέλη μας που ενώ έχουν κάνει ρύθμιση, εν τούτοις ή δεν μπορούν να την έχουν, ή τους γίνεται κατακράτηση ποσοστού επί των εισπράξεων από τον ΕΟΠΥΥ, έγινε γνωστή στον Υπουργό, ο οποίος υποσχέθηκε να παρέμβει στον Υπουργό Οικονομικών.

• Φ.Υ.Κ.: Θα δοθούν στα φαρμακεία με μικρό κλιμακωτό ποσοστό κέρδους, το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με την έκπτωση που θα μας δίνουν οι εταιρίες. Οι εταιρίες πάντως δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται, αφού οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων αυτών, είναι πολύ προσιτές για ... εξαγωγές.

Κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων, μετά την αποχώρηση του Υπουργού Υγείας, ετέθη από αρκετούς εκλέκτορες η πρόταση περί σύστασης πενταμελούς επιτροπής ώστε να υπάρχει και η ανάλογη βοήθεια αλλά και η απαιτούμενη διαφάνεια στις κινήσεις του δευτεροβάθμιου οργάνου. Προτάθηκαν μάλιστα για τη επιτροπή αυτή ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Π.Φ.Σ. ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισσας ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ και ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Α.

Η επιτροπή αυτή δεν θα υποκαθιστούσε το Δ.Σ. ούτε και θα λειτουργούσε αντιπολιτευτικά, αφού τα τρία από τα πέντε μέλη είναι ήδη στο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. Εξηγήθηκε με πολλούς τρόπους ότι δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος του προέδρου του Π.Φ.Σ. ούτε και πρέπει να υπάρχει η παραμικρή υποψία για ... ανατροπή ρόλων και θεσμών.

Δυστυχώς η πρόταση ... παρεξηγήθηκε από το Προεδρείο του Π.Φ.Σ. που μετά από την δημιουργία σχετικής έντασης, απεχώρησε από την αίθουσα καταγγέλλοντας ότι μετά την αποχώρησή του δεν υπάρχει .... απαρτία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό κανένα αποτέλεσμα ψηφοφορίας.... Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν στέκει αφού όπως είναι γνωστό η απαρτία δημιουργείται στην αρχή της Γενικής συνέλευσης από την καταμέτρηση των εκλεκτόρων και όχι στο τέλος. Άλλωστε γνωρίζουμε όλοι ότι στο τέλος των γενικών συνελεύσεων ψηφίζουν πάντα πολλοί λιγότεροι από όσοι προσήλθαν και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ούτε οι μισοί.... Φανταστείτε τι θα γινόταν αν θα ίσχυε η άποψη του προεδρείου ... Όσοι καταλάβαιναν ότι τα ... κουκιά δεν τους έβγαιναν θα ... αποχωρούσαν ώστε να μην παρθεί καμία απόφαση!!!

Έπειτα πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ... απαρτία σε μία Γενική Συνέλευση, η οποία προέρχεται από αναβολή και ως εκ τούτου τεκμέρεται η απαρτία!!!

Τέθηκε επίσης ζήτημα από το προεδρείο του Π.Φ.Σ. ως προς την δήθεν αδυναμία της Γ. Σ. να συστήσει επιτροπή η οποία τάχα θα αντιπολιτεύεται το Δ.Σ... Ζητήθηκε η γνώμη του κ. Παπαγεωργίου ο οποίος ανέφερε ότι... « μία επιτροπή του ΠΦΣ μπορεί να υπάρχει όπως υπάρχουν επιτροπές εδώ και χρόνια αλλά δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις "κανονιστικού" δικαίου στα πλαίσια του ΝΠΔΔ. (Δεν μπορεί για παράδειγμα να καταγγείλει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ). Μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις (με συμβουλευτικό ρόλο στη ΓΣ και το ΔΣ του ΠΦΣ) αλλά προφανώς δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνίες εκ μέρους του κλάδου. 

Παρόλα αυτά η ψηφοφορία έγινε και η επιτροπή ψηφίστηκε από τους εναπομείναντες εκλέκτορες... χωρίς ωστόσο να συμπεριληφθεί από το προεδρείο του Π.Φ.Σ. στην ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης... 

Πιστεύουμε πως αποτελεί καθολικό αίτημα του κλάδου η δημιουργία αυτής της επιτροπής. Το ίδιο πρότεινε άλλωστε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου προσκαλώντας του προέδρους ΦΣΑ και ΟΣΦΕ να βρίσκονται σε όλες τις συναντήσεις. 

Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ισοδύναμη η άτυπη πρόσκληση του προέδρου του ΠΦΣ με τη δημιουργία μιας επίσημης επιτροπής με απόφαση ΓΣ. Μια επιτροπή με κατοχυρωμένο θεσμικό ρόλο στη ΓΣ κατά την άποψή μας στην πραγματικότητα προστατεύει τα θεσμικά όργανα από καχυποψία και ψιθύρους. Και αυτό ακριβώς επιτύχαμε...

Σε κάθε περίπτωση η τελευταία Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Σε μια δημοκρατία μπορούν να υπάρχουν πολλές απόψεις και γνώμες, πολλές ιδέες και προτάσεις για επίλυση προβλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται η ... ενότητα όπως επιχειρήθηκε να περάσει χθες στην συνέλευση ώστε να αναγκαστούν όλοι σε μια ... «συμβιβαστική» όπως λέγεται λύση... κομμένη και ραμμένη όμως στα μέτρα του ενός!!!

Στην κορυφή των δημοκρατικών θεσμών υπάρχει η ψηφοφορία, μετά την οποία όλες οι προτάσεις πλην μιας που επικρατεί ... εξαφανίζονται και η επικρατούσα οφείλει να γίνει σεβαστή από ΟΛΟΥΣ!!!

Oι εποχές έχουν αλλάξει και οι νοοτροπίες των κομματικών συνδικαλιστικών ελιγμών δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Τα σόου και οι προσπάθειες εντυπωσιασμού μπορεί να αποδίδουν αλλά ... πάντα πρόσκαιρα ...

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ