Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ανδρέας Σοφιανόπουλος: Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ

Χιλιάδες συνάδελφοι χθες βράδυ ξενύχτησαν περιμένοντας ανακοινώσεις από την συνάντηση των θεσμικών μας οργάνων με τον Υπ. Ανάπτυξης. Αναρωτιέμαι πράγματι γιατί ανησυχούμε μήπως τα ΜΥΣΥΦΑ περάσουν στα super market και ανοίξει το επάγγελμα; Ανησυχούμε μήπως απελευθερωθεί το εργασιακό μας ωράριο; Ανησυχούμε μήπως χρειαστεί να αγωνιστούμε; Και γιατί άραγε ανησυχούμε αφού όλα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους; Κι εμείς όχι μόνο τα έχουμε δεχτεί, αλλά έχουμε συμβάλει και στην πορεία τους. Το ισχυρότερο όπλο του πολίτη είναι η ψήφος του στις βουλευτικές εκλογές και γενικότερα σε όποιες εκλογές ζητείται η κρίση του. τον Ιούνιο του 2012 προτιμήσαμε αυτούς που υπεραμύνονταν των διαρθρωτικών αλλαγών, της μείωσης του Δημοσίου, του νοικοκυρέματος, του πάση θυσία στο Ευρώ. Όχι μόνο τους ψηφίσαμε, αλλά σταματήσαμε και τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία του κλάδου μια ανάσα πριν από τα κάλπες.



Ο κ. Χατζηδάκης είναι προφανές πως δεν απέκτησε τέτοιες απόψεις σήμερα, τις είχε και στο παρελθόν και η κομματικοί του ομογάλακτοι συνδικαλιστές μας, όφειλαν αυτό να το γνωρίζουν. Συνεπώς, προς τι η έκπληξη μας σήμερα; Άλλωστε στο αμείλικτο ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει τις τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ ώστε να τα αγοράζει ο κόσμος φθηνά όπως διαλαλεί ότι επιθυμεί, αλλά διαφημίζει τη μείωση της τιμή τους μέσω της εισόδου τους σταSuper market», η απάντηση δια στόματος Υπ. Ανάπτυξης «πως δεν αποτελεί ορθολογικό τρόπο η κρατική μείωση των τιμών αλλά πρέπει να καθοριστεί αυτό από τις αγορές», ζωγραφίζει ανάγλυφα τις συνέπειες της πολιτικής και συνδικαλιστικής μας στάσης ως σήμερα και σηματοδοτεί τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν αν επιθυμούμε να αναστραφεί η εις βάρος μας κατάσταση.

Είναι άραγε το βασικό μας πρόβλημα σήμερα η άμεση είσοδος ΟΛΩΝ των ΜΥΣΥΦΑ στα super market; Ικανοποιεί μια τέτοια άμεση λύση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ή μήπως υπάρχει και καλύτερη; Βεβαίως και υπάρχει! Τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η φαρμακοβιομηχανία, τα super market, οι διαφημιστές, το πολιτικό προσωπικό και ο απλός πολίτης. Οι φαρμακοποιοί δεν παίζουν κανένα ρόλο στο έργο, είναι απλά κομπάρσοι, έχει φροντίσει άλλωστε για αυτό η συνδικαλιστική μας ηγεσία επανειλημμένα. Πριν συναντηθούν λοιπόν οι ηγήτορες μας με τον υπουργό, ήδη από το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, έγινε ΦΕΚ με την υπογραφή του Σπυρίδωνος - Άδωνη Γεωργιάδη, το δεδομένο πως η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ θα αναγράφεται στη συσκευασία και θα είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ, όπως ακριβώς και στα ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ. Συνεπώς από τις 21 Ιανουαρίου, με κυβερνητική βούλα, τα ΜΥΣΥΦΑ παύουν να είναι φάρμακα και μετατρέπονται ουσιαστικά σε απλό εμπόρευμα.
Θυμίζουμε πως δεν έχουν περάσει ούτε 10 ημέρες που επισήμως ο ΥΠ. Υγείας δεσμευόταν στη Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. καλεσμένος των ηγητόρων μας πως το θέμα θα λάβει 6μηνη παράταση, προφανώς εννοούσε 6ήμερη…

Αν λοιπόν ένα μόνο μικρό τμήμα των ΜΥΣΥΦΑ, αυτό που ο ΕΟΦ και το Υπ. Υγείας κρίνουν πως δεν βλάπτει και τόσο σοβαρά την υγεία, μόνον αυτό λοιπόν μπει στα super market, όπως ακριβώς έγινε και με τα γάλατα, όπως ακριβώς έγινε και με τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα παραμείνουν στα χέρια των φαρμακοποιών, αλλά με δεδομένο πως το ΜΥΣΥΦΑ είναι πλέον απλό εμπόρευμα, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι;
Η φαρμακοβιομηχανία αντισταθμίζει τις απώλειες από τις flat μειώσεις των τιμών στα υπόλοιπα φάρμακα με την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής αλλά και της κατανάλωσης των ΜΥΣΥΦΑ.
Τα super market βάζουν γερά το πρώτο έστω πόδι στο πιο κερδοφόρο κομμάτι της πίτας μας.
Οι διαφημιστές αποκτούν νέο ορίζοντα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα ΜΜΕ αποκομίζουν νέους πόρους από τις διαφημίσεις.
Ο Υπ. Ανάπτυξης φαίνεται επιτυχημένος απέναντι στην τρόικα γιατί περνάει τον πυρήνα του σκεπτικού, αλλά και υποχωρητικός ως προς τους φαρμακοποιούς γιατί δεν ζήτησε το απόλυτο (θυμηθείτε το Λοβέρδο «στην τράπεζα της συζήτησης είχαν τεθεί κλπ, κλπ»).
Ο Υπ. Υγείας πάλι θα παραμείνει φίλος και προστάτης των φαρμακοποιών γιατί χάρη στη δική του σθεναρή αντίσταση παρέμειναν ‘ουσιαστικά’ τα ΜΥΣΥΦΑ στα φαρμακεία.
Το ΠΑΣΟΚ θα προτάξει τα στήθη του προσπαθώντας να αποκομίσει λίγα ψηφαλάκια και θα κομπορρημονεί πως χάρη στις δικές του αντιδράσεις δεν χάθηκε το σύμπαν.
Η ΝΔ πάλι, θα αποκομίσει οφέλη διότι το δικό της πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό χάρη στις ψύχραιμες και ώριμες διαπραγματευτικές του ικανότητες πέτυχε να αποφευχθεί η ολική καταστροφή.
Οι ηγήτορες του κλάδου πάλι, θα βρουν το στοιχειώδες φύλλο συκής, ώστε να κρατήσουν κοντά τους το μεγαλύτερο όγκο των υποστηρικτών τους, μιας και ανοίγονται νέες επιχειρηματικές δυνατότητες εντός του κλάδου (στο σενάριο αυτό συμμετέχουν χειροκροτώντας και οι ΣΥΦΑ).
Οι πολίτες πάλι έχουν δαγκώσει βαθιά τη λαμαρίνα πως θα αγοράζουν τα φάρμακα φθηνότερα, εξάλλου μέσα στην οικονομική πίεση που δέχονται το μόνο που τους απασχολεί είναι να εξοικονομήσουν ακόμα και το 10λεπτο.
Στο τέλος άφησα τους δικούς μας, αυτούς που όπως δήλωσε επίσημα σε γραπτό του κείμενο ο Γεν. Γραμματέας του ΠΦΣ, τα μεγαλοφαρμακεία δηλ., εκπροσωπούνται από κάποιους μέσα στο Δ.Σ. του Πανελληνίου, χωρίς βέβαια να καταθέσει ονόματα. Αυτά λοιπόν τα μεγαλοφαρμακεία θα παίξουν αρχικά το ρόλο που θα έπαιζαν τα super market στο σενάριο της ολικής αποχώρησης των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία. Έχουν ως όπλο ποδηγέτησης του υπόλοιπου κλάδου όλο το φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο που αργά αλλά σταθερά στήθηκε από τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2000 και εδραιώθηκε από τους φιλελευθέρους της ΝΔ στη συνέχεια. Το διευρυμένο ωράριο, την ηλεκτρονική πώληση, τους αυτόματους πωλητές, τις πολλαπλές πολύχρωμες πινακίδες και σταυρούς, τα happenings και τα events, την προνομιακή χρήση των shop in shop σε συνεργασία με τις εταιρείες καλλυντικών, αλλά πάνω από όλα την οικονομική επάρκεια που τους προσέφερε η ασυλία ελέγχου από το ίδιο πολιτικό προσωπικό που σήμερα έχει αναλάβει να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτοί λοιπόν οι καλοί μας συνάδελφοι, που δυστυχώς μαζί με αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τη μάχη, θα διαγκωνιστούν για το ποιος θα πουλήσει 3 λεπτά φθηνότερα το Depon ή θα δώσει 2 Panadol extra δώρο μαζί με το αντηλιακό. Αντιτίθενται λοιπόν στην είσοδο των ΜΥΣΥΦΑ στα super market απλώς γιατί θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, προσπαθώντας να εδραιώσουν τη δεσπόζουσα θέση τους ανάμεσά μας, ελπίζοντας πως έτσι θα μπορούν να αμυνθούν καλύτερα όταν θα έρθει η αληθινή στιγμή των super market.
Το καλύτερο είναι πάντα το τελευταίο. Αν οι ηγήτορές μας καταφέρουν και μας πείσουν πως πρέπει να κινητοποιηθούμε κιόλας, ώστε η προετοιμασμένη λύση να έρθει ως καρπός αγώνα και τις δάφνες θα κερδίσουν και άλλοθι θα αποκτήσουν και ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει οικονομία ώστε να ενισχυθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και να μεγαλώσει το ΑΕΠ μέσω της καταναλωτικής πολυφαρμακίας, άρα και έλλειμμα (εδώ επιβραβεύεται η πολιτική Στουρνάρα, Προβόπουλου και άρα απογειωνόμαστε προς την ανάπτυξη όπως έχουν δηλώσει επίσημα οι συνδικαλιστές μας).
Λύσεις θα πει κάποιος, δεν ακούω λύσεις παρά μόνο κριτική και σενάρια!
Οι λύσεις είναι δύσκολες όταν η λαιμητόμος βρίσκεται 2 πόντους πάνω από το λαιμό σου.
Υπάρχει κανείς σας που να πιστεύει ότι ο κ. Θεοδοσιάδης, αυτός που ανέκραζε σε Γ.Σ. του κλάδου πως δεν θέλει τον Τσίπρα για πρωθυπουργό, το εννοούσε στα αλήθεια ότι ξεκινάει πόλεμο με την κυβέρνηση; Και που θα στέρξει για πολιτική υποστήριξη; Στον ‘τρισκατάρατο’; Και μαζί με τον πρόεδρο μας και όλοι αυτοί που τον Ιούνιο του ’12 φώναζαν, «δεν θα περάσει του ΣΥΡΙΖΑ» και αφού κατάφεραν να περάσει του Σαμαρά, τώρα τρέχουμε όλοι. Με την ηγεσία αυτή και τον εχθρό εντός του κλάδου, βολεμένο και αχαλίνωτο σε ορέξεις κανιβαλισμού, δεν μπορείς να πας σε μάχη. Και αν κάποιοι βάλουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως θέλουμε εμείς να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και κάποιοι άλλοι εξ αριστερών βροντοφωνάξουν για την παντοδυναμία των κινημάτων, απαντώ πως ναι, η ποιότητα της μουσικής εξαρτάται από την ορχήστρα αλλά την μπαγκέτα που την διευθύνει την κρατά ο μαέστρος.
Το αληθινό μας όπλο αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική μας στάση και η ψήφος μας, μόνον αυτή με καθημερινή δουλειά μέσα στον κόσμο και με επισημοποίηση της αλλαγής της πολιτικής μας θέσης απέναντι στους παλαιούς δήθεν φίλους μας μπορεί να φοβίσει τους δυνάστες, όπως επίσης και η ενεργοποίηση των συμμαχιών μας με όλα τα άλλα στρώματα επιστημονικά και μη, που πλήττονται το ίδιο όπως και εμείς. Με κομματική ταυτότητα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να απειλείς με μάχες τον υπουργό, δεν γίνεσαι πιστευτός ούτε από μικρά παιδιά.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Υπ. Υγείας εμφανίστηκε ως μονομάχος υπέρ των φαρμακοποιών συνεχίζοντας τα κακοπαιγμένο θεατρικό έργο του καλού και του κακού χωροφύλακα. Αν οι συνάδελφοι εξακολουθούν να διατηρούν αυταπάτες περί των τελικών στόχων της κυβέρνησης και των αληθινών φίλων τους, τότε πραγματικά δεν έχουμε καμία ελπίδα ως κλάδος.

Κλείνοντας παραλίγο να το ξεχάσω και οι κομπάρσοι του έργου, το μέσο ελληνικό φαρμακείο; Αυτοί αγαπητοί συνάδελφοι, μία σφαίρα έχουν στη θαλάμη, στρατηγικά είναι χρήσιμο να μην πάει ως ντουφεκιά στον αέρα.. ευχή μου δε, να μην τη χρησιμοποιήσουν κατά του εαυτού τους.
Αγώνας λοιπόν ναι, αλλά πως;
ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΦΑ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΩ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.
ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ E-SHOP ΕΝΩ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.
ΟΧΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΦΣ.
ΟΧΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ.
Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.
ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΑΓΩΝΑ ΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΝΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.


Ανδρέας Σοφιανόπουλος,
πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας