Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: Πιστεύω σε μια άμεση Πανελλαδική αντίδραση


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης είναι ένας ήρεμος άνθρωπος, ψυχρά μνημονιακός, που αρέσκεται όπως μας είπε, στους διαλόγους και δεν ζητά ποτέ από τον συνομιλητή του να αλλάξει γνώμη... «Μπορείτε να κρατήσετε τις απόψεις σας όπως και εγώ τις δικές μου, δεν σας ζητώ να αλλάξετε άποψη ούτε και θέση, αλλά εγώ οφείλω να παίρνω πολύ σοβαρά την έκθεση του ΟΟΣΑ σε συνδιασμό με τις πιέσεις της τρόϊκας».

Η Κυβέρνηση όπως είπε δεσμεύτηκε να μη μειώσει άλλο μισθούς και συντάξεις και έτσι πρέπει να εφαρμόσει άλλα μέτρα μεταξύ των οποίων και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, από τον οποίο προσδοκά πολλά οφέλη.





Ο ελεύθερος ανταγωνισμός όπως ισχυρίστηκε, δεν θα είναι τελικά αυτός που θέλει να επιβάλλει η τρόϊκα, αλλά το 80% περίπου, αφήνοντας έξω αυτά που αφορούν τα φαρμακεία, εντάσσοντας όμως τα ... φάρμακα. Με άλλα λόγια, ενώ η τρόϊκα όπως είπε κάνει ... κέφι να αλλάξει το πλαίσιο αδειοδότησης των φαρμακείων καταργόντας αποστάσεις και πληθυσμιακά κριτήρια, να μεταβάλλει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να επιβληθούν νέοι κανόνες στο χονδρεμπόριο, η Κυβέρνηση προτίμησε να εφαρμόσει τον ανταγωνισμό στα φάρμακα.

Τούτων δοθέντων, το Υπουργείο Ανάπτυξης ως παίζοντα συντονιστικό ρόλο στις ... σιαδικασίες θα παραλάβει την όποια λίστα μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και θα την ... απελευθερώσει τιμολογιακά, απελευθερώνοντας ταυτοχρόνως και το σημείο πώλησής τους.

Οπως μας ανακοίνωσε, η λίστα των φαρμάκων αυτών θα δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ χωρίς ωστόσο να μας ... αποκαλύψει την πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε. Ότι τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. δηλώνονται σύμφωνα με τον νόμο στον ΕΟΦ από τις εταιρείες, οι οποίες προφανώς θα πετούσαν την «σκουφια» τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το κέρδος πάνω από όλα...

Η εννεαμελής αντιπροσωπία των φαρμακοποιών (οκτώ από τον ΠΦΣ και εγώ από τον ΦΣΑ) αντέδρασε σε αυτή την εξέλιξη, η οποία από μεριά του Υπουργείου συνοπτικά έχει ως εξής:

• Η τρόϊκα έχει επιβάλλει τις θέσεις της και στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζούμε, η απελευθέρωση της αγοράς γενικά και των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. ειδικά είναι δεδομένη.

• Δεν είναι ορθολογιστικός τρόπος της λειτουργίας της αγοράς η μείωση από το κράτος της τιμής των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. αλλά η επελευθέρωσής της και ο ανταγωνισμός.Μόνο έτσι θα ... μειωθούν οι τιμές τους!!!

• Το κράτος θα ωφεληθεί από τον ανταγωνισμό σε πολλά επίπεδα μεταξύ των οποίων και η ... αύξηση των πωλήσεων!!!

• Ο φαρμακοποιός πρέπει να σταματήσει να πουλά φαρμακα και να μπεί στην ... παραγωγή και στην ... έρευνα.

• Το οικονομικό μοντέλλο του 2009 είναι ξεπερασμένο και πρέπει να υπάρξει ένα νέο που θα προέλθει από κανόνες που θα εφαρμοστούν ... μνημονιακά.

Δεν θέλω να επεκταθώ σε συζητήσεις και σε αντεκλήσεις που έλαβαν χώρα στις 2:30 ώρες που διήρκησε η συνάντηση.

Θεωρώ όμως σκόπιμο από την μεριά μου, να επαναλάβω τι κατέθεσα ενώπιον όλων των παρευρισκομένων συμπεριλαμβανομένου και του υφυπουργού κ. Α.Σκορδά.

Πιστεύω όπως είπα ότι:

• Δεν είναι θέμα τρόϊκας η απελευθέρωση των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. αλλά ικανοποίηση του αιτήματος της βιομηχανίας που βλέποντας τα φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ να κατρακυλάνε τιμολογιακά, ζήτησαν ως αντίβαρο να απελευθερωθεί η τιμολόγηση των υπολοίπων για να ... ρεφάρουν! Αλλωστε τα τελευταία δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά την ... τσέπη του καταναλωτή.Οπότε ... σκοτίστηκε η Κυβέρνηση...

• Η απελευθέρωση της τιμής τους σε συνδιασμό με τη διάθεσή τους ανεξέλεγκτα, θα αυξήσει πολλαπλώς τα κέρδη στα διαφημιστικά γραφεία και τα Μ.Μ.Ε. στα οποία θα διαφημίζονται και θα καταστρέψει τα φαρμακεία ... αλλά για τα τελευταία ποιός νοιάζεται!

• Δεν πρόκειται να μειωθεί η τιμή κανενός φαρμάκου, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη. Είναι ψευδέστατο και υποκρτιτικό να διακηρύττεις ότι με την απελευθέρωση των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. προσδοκάς μείωση του ... depon, Voltaren κ.λ.π.όταν στην Ελλάδα αυτά τιμολογιακά έχουν πιάσει ... πάτο! Πόσο πιο κάτω θα πάνε;

• Ενω καταδικάζουν την αύξηση της πολυφαρμακίας, εντούτοις την επιδιώκουν μέσω super market s και άλλων καναλιών και μάλιστα με τιμές πολλαπλάσιες των σημερινών , απλά γιακερδοσκοπικούς λόγους.

• Ουσιαστικά το μετρητό μετράει πολυ περισσότερο από το ... φέσι, αφού γι’ αυτό γίνεται όλη η φασαρία... Για το μετρητό των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. .... αφήνοντας σε εμάς το φέσι του ΕΟΠΥΥ.

Φεύγοντας πρώτος από την συνάντηση απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης του είπα: «Η επιμονή σας στην εξυπηρέτηση όλων αυτών που αναφέρθησαν ως ευεργετούμενοι από την απελευθέρωση της τιμής των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. και της διοχέτευσής τους σε άλλα κανάλια διανομής, αποτελεί για εμάς ... casus belli..»

Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, παρόλο που αναφέρθηκε ότι σε επικείμενο νομοσχέδιο που θα φέρει στην Βουλή ο Υπουργός , το ΠΑΣΟΚ δεν θα το ψηφίσει με αποτέλεσμα να μην περάσει, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις.

Υπάρχουν άλλωστε και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εδώ και δύο χρόνια έχουν κάνει θραύση , καταργώντας κάθε δημοκρατική διαδικασία και ολόκληρα άρθρα το συντάγματος... Εμάς θα σεβαστούν;

Πιστεύω σε μια άμεση Πανελλαδική αντίδραση που θα καταλήξει στις κάλπες... στις οποίες δεν πρέπει να βρουν ούτε την ψήφο τους.....

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ