Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ηλ.Χαλιγιάννης: Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία: Η σωστή βάση μιας λανθασμένης πολιτικής


Με αφορμή την κρίση χρέους, μέσα από την εφαρμογή του μνημονίου, θεσμοθετήθηκε και υλοποιήθηκε ένας σημαντικός αριθμός μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν αρχικά ως στόχο την περικοπή και τον έλεγχο των δαπανών υγειονομικής φροντίδας και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δυστυχώς, το αποτέλεσμα που βιώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής περίθαλψης, κάνοντας τον απολογισμό μίας συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής, δεν είναι σίγουρα κάτι για το οποίο μπορεί να καυχιέται η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι επιδόσεις σε όλες τις βαθμίδες υγειονομικής περίθαλψης είναι απογοητευτικές.

Τα μέτρα συγκράτησης του κόστους που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν πέτυχαν τη βελτίωση των δεικτών αποτελεσματικότητας του συστήματος αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να...




... εξασφαλίσουν ούτε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Οι διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις, εφαρμόστηκαν εις βάρος των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ίσης πρόσβασης και της ανταποκρισιμότητας στις ανάγκες των ασθενών. 

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να βλέπουμε τους ασφαλισμένους να πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους παρά τη δραστική μείωση της λιανικής του φαρμάκου, τις ελλείψεις σε αυτά να αυξάνονται, τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν, το ιατρικό προσωπικό να συρρικνώνεται και τους δείκτες θνησιμότητας να απογοητεύουν.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό για τη νέα κυβέρνηση, ότι το διακύβευμα της μεταρρύθμισης στην υγεία δε θα πρέπει να είναι ο με κάθε τρόπο περιορισμός της δαπάνης αλλά η συνάρθρωση μέτρων που εκμεταλλεύονται τα κέρδη από πλευράς αποτελεσματικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η καθολική πρόσβαση, η ισότητα και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το παράδειγμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτέλεσε ένα «εκ των ων ουκ άνευ» μέτρο, το οποίο σε συνδυασμό με το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, επιβεβαιώνει σήμερα ότι υπήρξε η μοναδική θετική εξέλιξη στο χώρο της φαρμακευτικής δαπάνης βάζοντας φρένο στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων.


· Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, αύξησε τη διαφάνεια και περιόρισε σημαντικά συμπεριφορές οι οποίες ευνοούν την κατάχρηση πόρων, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί δυσμενώς η ποιότητα του θεραπευτικού σχήματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρεμποδίστηκε σημαντικά η πιθανή ιατρική αυθαιρεσία στην επιλογή φαρμάκου ως απάντηση σε συγκεκριμένη πάθηση, η οποία, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη διατίμηση των τιμών του φαρμάκου του μακρινού παρελθόντος, αποδείχθηκε η μεγάλη πληγή της οικονομικής αιμορραγίας που υπέστη το κράτος από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, ζημιώνοντας συνεχώς τα ασφαλιστικά ταμεία.

· Η συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση τη δραστική ουσία, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής της μέχρι και σήμερα, στάθηκε εμπόδιο σε περιπτώσεις «κατευθυνόμενης συνταγογράφησης» έναντι ανταλλαγμάτων, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό ένα σύστημα διαπλοκής μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και γιατρών που έτρεφε στο παρελθόν η χρήση της εμπορικής και μόνον ονομασίας.

· Η συνταγογράφηση αποκλειστικά με βάση τη δραστική ουσία ευνοεί σημαντικά τον ασθενή, εξασφαλίζοντας του το ενδεικνυόμενο θεραπευτικό σχήμα, δεδομένου ότι το φαινόμενο των ελλείψεων πολλών εμπορικών σκευασμάτων που επικρατεί σήμερα στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, θα εμπόδιζε σε αρκετές περιπτώσεις τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την πορεία της ασθένειάς του, τόσο στα χρόνια όσο και στα οξέα περιστατικά.

· Η διείσδυση των ελληνικών γενοσήμων, δε θα μπορούσε να σημειώνει σήμερα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά, αν το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δε στεκόταν εμπόδιο στη διαπλοκή που συντηρούσε ο ανταγωνισμός των ξένων πολυεθνικών με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, όπου βάσει των οικονομικών ανταλλαγμάτων με μερίδα συνταγογράφων, λειτουργούσε πάντα προς όφελος της δεύτερης.

· Το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία καθιέρωσε δικαιωματικά το φαρμακοποιό ως «δημιουργό» του φαρμάκου, τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστήμονα μέσα από τον οποίο εξασφαλίζεται η ορθή και απρόσκοπτη τέλεση του λειτουργήματός της φαρμακευτικής περίθαλψης, κατοχυρώνοντας και εξελίσσοντας ο ίδιος ένα μέρος των υπηρεσιών που μπορεί αξιοποιήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της Πολιτείας.

· Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, κινείται στη σωστή κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός συστήματος διασυνοριακής συνταγογράφησης μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης, το οποίο θα βασίζεται στη χρήση του παγκόσμιου φαρμακολογικού κώδικα που προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση και μόνο της δραστικής ουσίας των φαρμάκων.

Παρακάμπτοντας τέλος την επιχειρηματολογία σχετικά με την επιστημονική ερμηνεία του όρου «δραστική ουσία» καθώς και των υπολοίπων αδρανών ουσιών που είναι ενσωματωμένες στις διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, οφείλω να προειδοποιήσω προς πάσα κατεύθυνση, ότι οποιαδήποτε διαφορετική σκέψη της νέας ηγεσίας του ΥΥΚΑ περί του τρόπου συνταγογράφησης των φαρμάκων, δε θα οδηγήσει μόνο σε μία εκρηκτική και μη διαχειρίσημη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δε θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων από τους ασθενείς αλλά θα αποδειχθεί ολέθριο πολιτικό λάθος το οποίο θα λειτουργήσει εις βάρος της τσέπης του Έλληνα συνταξιούχου ασφαλισμένου και του ΕΟΠΥΥ...και όταν μιλάμε για «βάρη», ως φαρμακοποιοί γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να σηκώνεις στις πλάτες σου τα βάρη της φαρμακευτικής περίθαλψης ενός ολόκληρου λαού...


Ηλίας Χαλιγιάννης
Ταμίας Π.Φ.Σ.