Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: «ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ ΓΑΜ……. ΠΛΑΚΩΣΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ»

29 Ιουλίου 2014


Η επικεφαλίδα δεν είναι ότι καλύτερο από άποψη της ευπρέπειας. Όμως παρ’ όλες τις προσπάθειες μου δεν βρήκα τίποτα που να αποτυπώνει καλύτερα αυτά που θέλω να σας πω. 

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στον κλάδο μας, τα πάντα ξεπουλιούνται. 

Μετά από τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη μη επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Π.Φ.Σ., και ως τούτου την ουσιαστική εξαφάνισή του από πιθανές αντιδράσεις, το τσιμπολόγημα της ύλης του φαρμακείου από οποιονδήποτε έχοντα ή όχι σχέση με αυτήν, την επιβολή μέσω των φαρμακοποιών του φθηνότερου γενοσήμου με αποκλειστική ευθύνη του, τη μείωση του ποσοστού κέρδους, την επιβολή του χάους με το απελευθερωμένο ωράριο και την κατάλληλη προετοιμασία για τις νέες επερχόμενες ... σφαλιάρες, είμαι αναγκασμένος πλέον να καταγγείλω όλες τις μεθοδεύσεις που γίνονται ώστε να παραμείνει ο κλάδος σε «ύπνωση». 



Με ηγεσία ανύπαρκτη, με μέλη εξουθενωμένα ψυχολογικά αλλά και οικονομικά, με διαδικασίες επιβίωσης που παραπέμπουν σε κανιβαλισμό, με εξαφανισμένη κάθε διάθεση αντίδρασης, αδυνατώ να σκεφτώ έστω μια νότα αισιοδοξίας ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω. 

Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών μειώθηκε και όμως κάποιοι πανηγυρίζουν, παρουσιάζοντας ως επίτευγμα το ότι αποφύγαμε μεγαλύτερη μείωση. Τα συμπληρώματα διατροφής (και όχι τα light όπως μας καθησύχαζαν) υπήρξαν το ορεκτικό για το τσιμπολόγημα της ύλης του φαρμακείου. 

Και ήρθε η σειρά των ΜΥΣΥΦΑ. Αυτών των φαρμάκων που οι υποσχέσεις των δήθεν καλών υπουργών, στα συνέδρια και στις γενικές μας συνελεύσεις πως δεν θα δίνονταν ποτέ εκτός φαρμακείων δεν τηρήθηκαν. Όλα αυτά αποτέλεσαν κόκκινες γραμμές που όμως τις πέρασαν χωρίς ίχνος αντίστασης.

Το κακό φυσικά ξεκίνησε με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που ολοκληρώθηκε με το νόμο Α. Γεωργιάδη, ο οποίος αποτελεί ακόμα και σήμερα, μνημείο παραλογισμού και ασχετοσύνης. Σε έναν οργανωμένο κλάδο, με πλήρη κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων πολιτών από εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα, χωρίς καμία λογική, επέβαλλε το χάος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. 

Και για να ολοκληρωθεί η επικράτηση του χάους, με πρόταση του Π.Φ.Σ. καταργήθηκε ουσιαστικά ο Πειθαρχικός Έλεγχος αφού αντικαταστάθηκε ο δικαστής του Πειθαρχικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο του εκάστοτε συλλόγου. Κανείς δεν διερωτήθηκε ποιος θα συντάξει τις παραπομπές των κατηγορουμένων και ποιος θα δικάσει, όταν θα κινδυνεύει ως πρόεδρος να θεωρηθεί ότι πράττει σύμφωνα με τα προσωπικά, κομματικά ή ψηφοθηρικά του συμφέροντα; Ο δικαστής αποτελούσε πάντα αμερόληπτο και αδέκαστο πρόσωπο κατά τη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων. 

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω ... «ευεργεσιών» προς τον κλάδο, κατεβλήθη εκ μέρους της κυβέρνησης προσπάθεια να επιβληθούν με το έτσι θέλω τα γενόσημα φάρμακα στον Ελληνικό λαό. Και τι δε σκέφτηκαν οι άνθρωποι. 

Στην αρχή η διαφορά του γενοσήμου πληρώνονταν κατά ένα μέρος από τον ΕΟΠΥΥ και κατά ένα μέρος από τον ασφαλισμένο. Αργότερα, σκέφτηκαν τη διαφορά να την επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος. Και στο τέλος, βλέποντας ότι οι ασφαλισμένοι δεν «μασάνε» και ότι εξακολουθούν να θέτουν την υγεία τους πάνω από όλα, δια χειρός Βορίδη, με συνεχόμενες υπουργικές αποφάσεις, αποφάσισαν να εφαρμόσουν την κλασσική και αλάνθαστη μέθοδο του εκβιασμού. 

Μήπως τελικά έχουν εξελιχθεί στους καλύτερους ντίλερς των γενοσήμων και προσπαθούν να τα επιβάλουν, μέσω της Ελλάδας, σε όλη την Ευρώπη; Μήπως υπάρχουν συμφωνίες που δεν γνωρίζουμε με εταιρείες του εξωτερικού και επιθυμούν την πριμοδότηση τους; Διότι άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

Και η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. 

Στην ύλη του φαρμακείου υπήρξαν και ορισμένα οπτικά είδη όπως τα γυαλιά πρεσβυωπίας και τα υγρά φακών επαφής. 

Σύμφωνα όμως με το νόμο 4093/12 «η διάθεση ομματοϋαλίων διορθωτικών των διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών, των τυποποιημένων ομματοϋαλίων (πρεσβυωπίας), των φακών επαφής, των υγρών φακών επαφής και γενικά όλων των συναφών προς την όραση ειδών, γίνεται και από καταστήματα μη οπτικών ειδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως αυτός ισχύει. Σε περίπτωση που διατίθενται από καταστήματα μη οπτικών ειδών επιστημονικά υπεύθυνος θα είναι ο οπτικός». 

Με λίγα λόγια το φαρμακείο αν θέλει να διαθέτει πλέον αυτά τα είδη, οφείλει να διαθέτει και οπτικό. Αυτός είναι ο νόμος και σύμφωνα με την γνωμάτευση του νομικού τμήματος του ΦΣΑ ισχύει. Ουδείς φρόντισε να ενημερώσει κανέναν, ούτε να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όλοι βολευόντουσαν ... μέχρις ότου άρχισαν να εφαρμόζονται τα πρώτα αυτόφωρα εις βάρος των φαρμακοποιών που διέθεταν τα οπτικά είδη χωρίς ... οπτικό.

Όμως :

Γιατί οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής, τα ΜΥΣΥΦΑ μπορούν να διατίθενται παντού και ελεύθερα, ενώ τα οπτικά είδη χρειάζονται ειδικό επιστήμονα;

• Γιατί ακόμα και τα καταστήματα οπτικών μπορούν να διαθέχουν ελεύθερα τα προϊόντα φαρμακείου, ενω τα φαρμακεία για τα τυποποιημένα προϊόντα οπτικών, απαιτείται παρουσία οπτικού; 

Ένας από τους πιο δυνατούς και καλά οργανωμένους κλάδους στην Ελλάδα, ο φαρμακευτικός, όχι μόνο έχει πλήρως απαξιωθεί αλλά έχει εντελώς ξεδοντιαστεί. 

Είναι προφανές ότι όταν οι κόκκινες γραμμές γίνονται ροζ, όταν η μαχητικότητα μετατρέπεται σε εφησυχασμό, όταν ο κυβερνητικός εναγκαλισμός του δευτεροβαθμίου και όχι μόνο οργάνου έχει επιδράσει θετικά ... μόνο για την κυβέρνηση, όταν χαρακτηρίζονται από γνωστούς προέδρους του Π.Φ.Σ. υπουργοί – σφαγιαστές του κλάδου, ως «καλοί και συνεννοήσιμοι», όταν καμία αντίδραση εκ μέρους τους δεν υπάρχει έστω και για το θεαθήναι, δεν μπορεί κανείς να περιμένει άλλο αποτέλεσμα από την πλήρη εξαθλίωση. 

Το φαρμακείο πλέον κατάντησε τόπος ληστρικής επιδρομής θυμίζοντας και το γνωστό άσμα «πάρε ότι θέλεις παλιατζή»……από έναν κλάδο που δεν ζει... Όλοι τσιμπολογούν κάτι από την ύλη του αφήνοντάς το με τα ... φάρμακα του ΕΟΠΥΥ!!! 

Και η Κυβέρνηση κατά πάγια τακτική προσπαθεί να στρέψει τον ένα κλάδο εναντίον του άλλου όπως παλιά τους ιατρούς εναντίον των φαρμακοποιών και τώρα τους φαρμακοποιούς εναντίον των οπτικών και το αντίθετο , παιρνώντας το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο στα μουλωχτά με την ανοχή τουλάχιστον αυτών που θα έπρεπε να αντιδρούν. Αντί να ενωθούμε όλοι οι κάδοι εναντίον των Κυβερνητικών επιλογών, προσπαθεί ο ένας κλάδος να επιβληθεί στον άλλον....

Δεν γνωρίζω τι περιθώρια αποθεμάτων ψυχραιμίας, συνεννόησης και αντίστασης υπάρχουν μεταξύ μας. 

Δεν γνωρίζω επίσης αν οι οποιεσδήποτε αντιδράσεις βρουν τον κλάδο, για τελευταία φορά ίσως, ενωμένο απέναντι στους ντίλερς των ξένων συμφερόντων.

Δεν γνωρίζω αν ο κλάδος θα βρει το κουράγιο να παρακάμψει τους ελάχιστους «συναδέλφους» που ως δολοφόνοι του κλάδου, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συλλογική μορφή αγώνα, θεωρώντας ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο και ότι θα μεγαλουργήσουν σκυλεύοντας πτώματα συναδέλφων τους. 

Δεν γνωρίζω αν η τεράστια και πρωτοφανής καθυστέρηση στην επικύρωση από την Περιφέρεια των εκλογικών αποτελεσμάτων του ΠΦΣ είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων, ακολουθώντας όπως λέγεται μεθοδευμένες ενέργειες, ώτσε να μην βρεθούν προ ... εκπλήξεων!

Γνωρίζω όμως ότι την τύχη μας την ορίζουμε εμείς και ότι η παράδοση των όπλων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ήττα. 

H τακτική του εφησυχασμού και της παράδοσης άνευ όρων, δεν ανταποκρίνεται στην ταυτότητα του φαρμακευτικού κλάδου. Ούτε έχει νόημα η εκπροσώπηση ενός νεκρού κλάδου, που δεν θέλει να προσπαθήσει για τίποτα. 

Ας μη λησμονούμε ότι όσα πιο πολλά δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τόσα περισσότερα θα μας επιβάλλουν μέχρι να εξαφανιστούμε. 

Και ας μη ξεχνάμε επίσης τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενός ασφαλιστικού συστήματος που καταρρέει συνεχώς ....

Με αυτές τις επισημάνσεις, που όπως αντιλαμβάνομαι σας ... έκαναν την καρδιά περιβόλι (εμένα όμως με .... ξαλάφρωσαν μοιραζόμενος τις σκέψεις μου μαζί σας) , σας εύχομαι ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ και καλή επάνοδο στα .... δυσκολότερα!!! 

Ίσως μέχρι τότε να έχουμε αποκτήσει και ηγεσία στο δευτεροβάθμιο όργανό μας!

Κ. Λουράντος