Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: "ΑΝ ΔΕΝ ΧΑΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ"

Τετάρτη 2-7-2014

Σήμερα το πρωί στις 9:30 με ειδοποίησαν από τον ΠΦΣ ότι ο Υπουργός Υγείας κος Βορίδης δέχθηκε να τα πούμε στη 13:00 το μεσημέρι για τα προβλήματα του κλάδου. 



Στο αιφνιδιαστικό αυτό κάλεσμα του Υπουργού δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ αφού δεν είχα την βοηθό μου που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο, ούτε είχα τον χρόνο να διαμορφώσω ανάλογα την λειτουργία του φαρμακείου μου χωρίς την παρουσία μου.

Η πρόσκληση του κυρίου Βορίδη δεν ήταν μόνο αιφνιδιαστική, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων χωρίς σχέδιο ανταλλαγής απόψεων και επιχειρημάτων.

Για πρώτη φορά στην μακροχρόνια πορεία μου ως πρόεδρος του ΦΣΑ, είδα υπουργό να ΕΠΙΒΑΛΕΙ συνάντηση .... εντός τριών ωρών!!!

Κάλεσε το ΜΗ συσταθέν ακόμα σε σώμα διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ (αφού μέχρι σήμερα η περιφέρεια δεν έχει εγκρίνει τα αποτελέσματα των εκλογών) ...απλά ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ!

Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων εφαρμόζοντας κλιμακωτό ποσοστό κέρδους και ... παραχωρώντας τους τα Φ.Υ.Κ. ως δήθεν αντάλλαγμα της ... χασούρας. Και τους έδειξε και την ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.... Η τρόικα και τα παρακλάδια της ήταν ευχαριστημένοι αφού με συνοπτικές διαδικασίες προσέφεραν στον κλάδο μας ένα νέο «πακέτο» μέτρων.... ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ!

Ακόμα θυμάμαι τις προχθεσινές ανακοινώσεις των ΜΜΕ για το ... δήθεν «πάγωμα» του μέτρου της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και για τις .... διαμαρτυρίες των φιλικών προς την Κυβέρνηση δημοσιογράφων για την δήθεν ... εξαίρεσή μας από τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Από την άλλη μεριά η βιομηχανία δια του εκλεκτού της αντιπροσώπου υπεραμύνεται των θέσεών της καταγγέλλοντας όσους ομιλούν περί αναλγησίας της και διαχωρίζοντας την θέση της από τους .... «κακούς» υγειονομικούς κλάδους που κάνουν απεργιακές κινητοποιήσεις ... βασανίζοντας τους πολίτες! «Εμείς δεν απεργούμε όπως αυτοί, και διαθέτουμε στην αγορά φάρμακα, παρόλο που ο κύκλος εργασιών μας έχει πέσει κατά 60%» δηλώνουν! Λες και των υπολοίπων ο κύκλος εργασιών έχει .... αυξηθεί!

Το ότι η βιομηχανία παράγει φάρμακα και ως εκ τούτου είναι στην φύση της να επιζητά την αύξηση της κερδοφορίας της μέσω της αύξησης των πωλήσεών της περνά απαρατήρητο. Όπως επίσης ότι σε αντίθεση με αυτή οι φαρμακοποιοί δεν συμμετέχουν στην προκλητή ζήτηση, δεν διαθέτουν ιατρικούς επισκέπτες, ούτε συνταγογραφούν! 

Ο Υπουργός Υγείας. σύμφωνα με την ενημέρωση από τους παρευρισκομένους στην συνάντηση (ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΣΚΕΨΗ) , τους ανακοίνωσε ότι:




πρέπει να τον ευχαριστήσουμε κιόλας για την ... μικρή μείωση .... που κατάφερε με προσωπικούς αγώνες να επιτύχει...

δεν τον ενδιαφέρει (όπως και την τρόϊκα) αν κλείσουν τα μισά και πλέον φαρμακεία...

δεν συζήτησε τα μέτρα πριν πάρει τις αποφάσεις του με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών γιατί ... δεν είχε νόημα... Αν έκανε κάτι τέτοιο, τότε αυτό θα ήταν επικίνδυνο για την προσπάθειά του να μας βοηθήσει, αφού θα διέρρεαν οι κινήσεις του και το αποτέλεσμα θα ήταν ... χειρότερο!!!

τα ΦΥΚ θα αντισταθμίσουν την χασούρα μας αν ... έχουμε χρήματα να τα αγοράσουμε και να πιστώνουμε τον ΕΟΠΥΥ...

οι ληξιπρόθεμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ που αφορούν το 2011 θα πληρωθούν, αλλά για το 2012 ... ο Θεός ξέρει..

το rebate θα εξακολουθεί να υφίσταται ανεξάρτητα από το αν αυτό είχε επιβληθεί ως ισοδύναμο μέτρο της μείωσης του ποσοστού κέρδους.

για τους ανασφάλιστους προς το παρόν δεν έχει ακόμα βρεθεί τρόπος να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους ούτε ποιούς ανασφάλιστους θα αφορά το όποιο μέτρο. Θα αφορά αυτούς που ... έγιναν ανασφάλιστοι από τις ... «ευεργετικές» διατάξεις της Κυβέρνησης ή αυτούς που ήταν πάντα ανασφάλιστοι! Και ποιός θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο; Μάλλον ο φαρμακοποιός....

Παρόλο που το 0,4% του πόρου του ΠΦΣ το πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ και ΔΕΝ επιβαρύνει τους πολίτες (αφού δεν πρόκειται για κρατήσεις υπέρ τρίτων) η τρόικα ... πιστεύει ότι πρέπει να ... καταργηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων ... βολεύει μια χαρά την βιομηχανία αφου έτσι στην ουσία μέρος του claw back που την αφορά την θα πληρώνεται από τον φαρμακοποιό. 

Επίσης η όλη μεθόδευση και η εκτέλεση του προαπαιτούμενου αυτού μέτρου θυμίζει την ίδια πολιτική που εφαρμόζεται κατά περίπτωση όχι μόνο εναντίον των φαρμακοποιών αλλά εναντίον του Ελληνικού λαού, πλήν ... ειδικών περιπτώσεων!

Ετσι για τους φαρμακοποιούς η Κυβέρνηση εφαρμόζει την μείωση του ποσοστό κέρδους την ίδια στιγμή που οι Τράπεζες μπορούν να αγοράζουν το χρήμα με επιτόκιο 1% και να το διαθέτουν με 10% στην αγορά. Αυτό δεν αποτελεί αισχροκέρδεια, αφού από αυτές αντλούνται ... διάφορα κρατικά και μιντιακά «ευεργετικά» κονδύλια...

Το ίδιο και για τους δικαστικούς και τους ένστολους που μπορούν να επιτυγχάνουν την μη μείωση των μισθών και των συντάξεων τους αλλά για όλους τους υπόλοιπους αυτό να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός...

Η μείωση του ποσοστού κέρδους με την εφαρμογή για ΟΛΑ τα φάρμακα ενός κλιμακωτού ποσοστού πολύ χειρότερο αυτού που ο πρώην υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης είχε δώσει στην δημοσιότητα, προκαλεί νέα ασφυξία στον κλάδο που πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ενός κλάδου που καλείται να πείσει ότι:

• εργάζεται υπερωριακά χωρίς πρόσθετη αμοιβή όπως γίνεται στην Ευρώπη,

• χρηματοδοτεί την φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα με δικά του χρήματα,

• αγνοεί πότε θα τον εξοφλεί ο ΕΟΠΥΥ για τα τρέχοντα χρέη,

• υπομένει καρτερικά την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών,

• είναι από τους πιo συνεπείς φορολογικά κλάδους στη χώρα μας,

• εφημερεύει παρόλο που δεν υπάρχει ορισμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων,

• παρέχει αμισθί όλες τις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης κ.λ.π.

Και διερωτώμαι: Μήπως ήλθε η ώρα να δώσουμε να καταλάβει ο Ελληνικός λαός ότι ... «αν δεν χάσεις κάτι που έχεις ... δεν μπορείς να το εκτιμήσεις;».


Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ