Τρίτη 1 Απριλίου 2014

K. Λουράντος προς παρουσιαστή Γ. Παπαδάκη και ΑΝΤ1: «Ψεύδεται ο κ. Γεωργιάδης»


ΑΘΗΝΑ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014


ΠΡΟΣ 
κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Παρακολούθησα μέσω του κινητού μου τηλεφώνου, τον μονόλογο του Υπουργού Υγείας κ.Γεωργιάδη, που αφορά το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, και αφορά μεταξύ άλλων και τα φαρμακεία.

Προηγουμένως συνεργάτης σας είχε επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να παρέμβω σε όσα - κατά την άποψή μου - ο Υπουργός Υγείας είχε θέση διαφορετική από την πραγματικότητα.

Όταν τελείωσε ο μονόλογος του κ.Γεωργιάδη, με τις όποιες δικές σας παρεμβάσεις,


...οι οποίες είχαν σκοπό να ακουστεί μία άλλη άποψη , τελείωσε οριστικά το θέμα και έμεινε η εντύπωση ότι ο κ.Γεωργιάδης είχε παντού δίκιο.

Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να παλεύω με την αλήθεια και μέσω αυτής για την προστασία δημοκρατικών διαδικασιών, σας ενημερώνω ότι ο Υπουργός Υγείας και όλοι όσοι ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο έχουν καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, ώστε «να ζήσουν μόνο οι δυνατοί» σε ένα περιβάλλον που είναι για αυτούς και προορισμένο για τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους , όπως η Βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας κ. Ιακωβίδου, επιβεβαίωσε απαντώντας μου σε τηλεοπτική εκπομπή εχθές το απόγευμα.

Η αλήθεια λοιπόν είναι τα εξής :

Τα Μη ΣΥ ΦΑ, δεν είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Υγείας, αλλά ΜΗ ΑΠΟΖΗΜΙΟΥΜΕΝΑ από τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία στην Ελλάδα, κατά την δική του εκτίμηση είναι πολύ λίγα και πρέπει να αυξηθούν. Αυτά τα φάρμακα επιβαρύνουν αποκλειστικά την τσέπη του καταναλωτή και είναι αυτό που λέμε το «μετρητό» μιας επιχείρησης.

Ο τζίρος των φαρμακείων δεν είναι 50% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και 50% για τα υπόλοιπα φάρμακα όπως αναληθώς ισχυρίστηκε ο Υπουργός Υγείας , αλλά 80% για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και 20% για τα υπόλοιπα φάρμακα. Συνεπώς για το 80% του φαρμακείου, όσον αφορά την δήθεν μείωση της λιανικής τιμής τους, δεν ισχύει, αφού για αυτά τα φάρμακα η τιμή ορίζεται από το Υπουργείο Υγείας και δεν επιτρέπεται ούτε να αυξηθεί ούτε να μειωθεί. Άρα μηδέν όφελος για τον καταναλωτή.

Όσον αφορά τα Μη αποζημιούμενα φάρμακα, για τα οποία ο Υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι με τον ανταγωνισμό θα πέσει η τιμή τους, γνωρίζει πολύ καλά – αλλά δεν το λέει – ότι ο ανταγωνισμός προκύπτει από μεγάλες εκπτώσεις κατά την αγορά των φαρμάκων από την βιομηχανία. Και αυτές γίνονται όταν οι τιμές είναι μεγάλες και επιτρέπουν τις μεγάλες εκπτώσεις. Με τις σημερινές τιμές των φαρμάκων αυτών που είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη, οι εκπτώσεις αποτελούν ματαιοπονία. Όταν απελευθερωθούν οι τιμές τους, τότε πράγματι θα υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις από τις εταιρείες προς τα φαρμακεία, τα σούπερμάρκετ και τα άλλα καταστήματα και τότε πράγματι στα φαρμακεία οι τιμές θα είναι μεγαλύτερες, αλλά πουθενά δεν θα υπάρχουν οι σημερινές πολύ μικρές τιμές των φαρμάκων αυτών.

Ισχυρίστηκε ο Υπουργός υγείας ότι διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια κατά την ίδρυση φαρμακείων, απέκρυψε όμως επιμελώς να αναφέρει ότι καταργήθηκαν οι αποστάσεις και ότι οποιοσδήποτε μπορεί να «αγοράσει» ή να νοικιάσει όσες άδειες θέλει και να μεταφέρει αυτές στα κεντρικότερα σημεία που θεωρεί ότι έχει οικονομικό συμφέρον, ώστε να καρπωθεί όλα τα οφέλη που του δίνει ο φιλελευθερισμός. Παρέλειψε επίσης να πεί ότι οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί σε όλη την επικράτεια εκτός από τις περιοχές που υπάρχουν νοσοκομεία, κατά παράβαση της ισότητας που δήθεν υπηρετεί.

Ο Υπουργός Υγείας, ενώ ισχυρίζεται ότι είναι εναντίον των καρτέλ, και παρά το ότι γνωρίζει πώς 11.000 σημεία πώλησης - φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δημιουργήσουν καρτέλ γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν τόσα πολλά μεταξύ τους, εντούτοις παραδέχθηκε στην εκπομπή σας, ότι επιτρέπει με το πολυνομοσχέδιο αυτό, την ίδρυση αλυσίδων και εμμέσως αλλά σαφώς την καρτελοποίηση αυτών, είτε μέσα στα σούπερμάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα είτε έξω από αυτά.

• Ο ψευδεπίγραφος ισχυρισμός του, ότι αυτές οι πολλαπλές άδειες θα δίνονται μόνο σε φαρμακοποιούς επαναλαμβάνεται από τον ίδιο όταν έχει απέναντί του εκπρόσωπο των φαρμακοποιών για να τους απαντήσει ότι: 
Φαρμακοποιός είναι πολλές φορές και αυτός που παράγει φάρμακα, αυτός που εισάγει φάρμακα, αυτός που κατέχει φαρμακαποθήκες ή συμμετέχει στο χονδρεμπόριο και με το νομοσχέδιο αυτό παρέχεται η ευχέρεια σε ένα άτομο (φαρμακοποιό ασφαλώς) να έχει στα χέρια του παραγωγή, χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο. Ή όπως αλλιώς λέει η λαϊκή παροιμία «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». Μπορεί δηλαδή π.χ. η εταιρεία Παπαδάκης (αυτό το παράδειγμα έφερε ο Υπουργός Υγείας) να δημιουργήσει αλυσίδα φαρμακείων, να έχει στα χέρια του παραγωγή, χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο και να δημιουργήσει άνετα καρτέλ την ίδια στιγμή που καλούσε τα φαρμακεία να αποδείξουν ότι δεν είναι καρτέλ.

Ο κ.Γεωργιάδης, προφανώς λόγω της αποκλειστικής μνημονιακής και πλήρως υπόδουλης νοοτροπίας του, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι σε ένα ιδιωτικό φαρμακείο ισχύουν οι νόμοι της ανθρωπιάς εν αντιθέσει με τους νόμους της αποκλειστικής κερδοφορίας που ισχύουν στα σούπερμάρκετ. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ίσως γιατί δεν τον ενδιαφέρει ότι σε ένα σούπερμάρκετ δεν μπορείς να αγοράσεις κανένα προϊόν αν δεν έχεις χρήματα, δεν μπορείς να εκτελέσεις συνταγή χωρίς να πληρώσεις την συμμετοχή των φαρμάκων σου επειδή δεν έχεις πάρει ακόμη την σύνταξη, δεν μπορείς να έχεις τις υπηρεσίες και τις οδηγίες για την φαρμακευτική σου περίθαλψη, αλλά το μόνο που σου παρέχεται είναι μια απρόσωπη παγωμένη σκληρή «υπηρεσία», η οποία προκύπτει από το ότι από το σούπερμάρκετ είσαι ένας απλός αριθμός και όχι άνθρωπος. Με λίγα λόγια στο σούπερμάρκετ αν έχεις χρήματα παίρνεις φάρμακα, αν δεν έχεις δεν παίρνεις.

• Ο κ.Γεωργιάδης έχει μπερδέψει το φάρμακο με τα άλλα καταναλωτικά αγαθά. Τα τοποθετεί σε καταστήματα εκτός φαρμακείων προσπαθώντας με την υπερκατανάλωσή τους, να δώσει κερδοφορία όχι μόνο στα πολυκαταστήματα αυτά, αλλά και στις φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες προσπαθούν με τον τρόπο αυτό να καλύψουν την ζημία από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και για αυτό τον λόγο οι τιμές τους δεν προσφέρουν κέρδη.

Αν πράγματι πιστεύει ο Υπουργός Υγείας, ότι μπαίνοντας τα φαρμακεία στα σούπερμάρκετ θα δημιουργήσουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες για τους πολίτες, τότε θα μπορούσε να προεκτείνει τις ενέργειες του και στα ιατρεία, τα δικηγορικά γραφεία και όλους τους κλάδους που τους βλέπει ως «σαλάμι» που πρέπει να τεμαχίσει για να καταναλωθούν. Όλοι αυτοί οι κλάδοι μπαίνοντας στα σούπερμάρκετ με την νοοτροπία κ.Γεωργιάδη, θα μπορούσαν ίσως να λύσουν και το τεράστιο …. οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.


Ο κ.Γεωργιάδης προσπαθεί όπως έκανε και σήμερα, να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, έχοντας ως όπλο του, την θέση του, τους μονολόγους του, και την αδυναμία του να έρχεται σε αντιπαράθεση με όποιον δεν συμφωνεί μαζί του. Ενδιαφέρθηκε και έδειξε με τις δηλώσεις του την συμπόνια του, για τις ουρές των πολιτών στα φαρμακεία ασφαλείας κατά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, ξεχνώντας ότι ο ίδιος ταλαιπωρούσε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί όλο τον Ελληνικό λαό, όταν έκλεισε για ένα μήνα τα ιατρεία του ΙΚΑ και που όταν τα άνοιξε υπολειτουργούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και που ακόμη και σήμερα δεν λειτουργούν όπως πρίν.

Ο κ.Γεωργιάδης, με την ασυλία που προβλέπεται από την Βουλή, μπορεί να με εκβιάζει όποτε θέλει , μπορεί όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε δημοσίως να εκβιάζει οποιονδήποτε , και μπορεί επίσης στον κάθε συνομιλητή που διαφωνεί μαζί του να τοποθετεί κομματικές ταμπέλες και πάντα προερχόμενες από τα αριστερά. Για τον κ.Γεωργιάδη, ένας είναι ο εχθρός και αυτός είναι όποιος δεν συμφωνεί μαζί του.

Η δήλωσή του ότι θα με αντιμετωπίζει από εδώ και πέρα ως ΣΥΡΙΖΑ επειδή μίλησα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο φαιδρότητα μπορεί να προκαλέσει.


Κύριε Παπαδάκη,

Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ.Γεωργιάδης δεν ήθελε αντιπαράθεση, και φαντάζομαι ότι αυτός είναι και λόγος που ενώ μου το είχατε υποσχεθεί, δεν με βγάλατε στον αέρα.

Όμως το σωστό θα ήταν θα δώσω απάντηση σε όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός Υγείας διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και υποκρύπτοντας τις προθέσεις του, οι οποίες είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Δυστυχώς για εμένα δεν έχω την δυνατότητα, της μιντιακής υποστήριξης, η οποία παρέχεται από κάποια μίντια σε υπερβολικό βαθμό προς τους Κυβερνητικούς εταίρους, και αυτό δεν αφορά εσάς.

Θα περίμενα πάντως να με ενημερώσετε και να μου δώσετε έστω και 5 λεπτά από τον πολύτιμο τηλεοπτικό σας χρόνο ώστε συνοπτικά να θέσω τις απόψεις του κλάδου μου και αυτό περιμένω να το κάνετε άμεσα όχι επειδή σας το ζητάω εγώ, αλλά επειδή η δημοκρατία στον τόπο μας έχει πληγεί βάναυσα από μονόλογους και κυβερνητικούς προστατευτισμούς.

Κ.Λουράντος