Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Φ.Σ. ΑΧΑ'Ι'ΑΣ: ''Το πλεόνασμα υπέρ της αύξησης των συμμετοχών των ασφαλισμένων''.

       ΠΑΤΡΑ 07.04.2014
       

 Το πλεόνασμα υπέρ της αύξησης των συμμετοχών των ασφαλισμένων.
 Mια μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το φάρμακο στην ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων και ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη διαγκωνίζονταν με λόγους φλογερούς για την πρόθεση τους να αποκτήσει ο ασφαλισμένος ‘φτηνό’ φάρμακο, μείωσαν χωρίς καμιά επιστημονική ή έστω άλλη λογική τις τιμές αναφοράς, με αποτέλεσμα από την Δευτέρα 31/03/2014 οι ασφαλισμένοι να καλούνται να πληρώσουν έως και 70% συμμετοχή στις συνταγές τους.
Υπενθυμίζουμε πως τιμή αναφοράς φαρμάκου καλείται η τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε φάρμακο και επί της οποίας υπολογίζεται η αναγραφόμενη συμμετοχή.
Η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής φαρμάκου και τιμής αναφοράς, επιβαρύνει την συμμετοχή του ασφαλισμένου ολόκληρη ή κατά το  ήμισυ, ανάλογα με τις εποχιακές διαθέσεις του υπουργού και τα ταμειακά αποθέματα του ΕΟΠΥΥ!!
Με το ‘φτηνό’ αυτό κόλπο, μέσα σε μια διετία η συμμετοχή των ασφαλισμένων έφτασε από 12,5% μεσοσταθμικά πάνω από 35%!
Η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων υπουργών έχει έτοιμο σχέδιο: 

να λαϊκίσει για άλλη μια φορά, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την οικονομική δυσπραγία των ασφαλισμένων απελευθερώνοντας τον ανταγωνισμό στις συμμετοχές μεταξύ των ετοιμόρροπων πια φαρμακείων. Με τον τρόπο αυτό η αγορά, θα αντικαταστήσει για άλλη μια φορά τις ευθύνες του κράτους πρόνοιας.
Συνεπώς, ο ΕΟΠΥΥ (λέγε με ΠΕΔΥ), ουσιαστικά θα καλύπτει το μισό της δαπάνης των φαρμάκων ενώ μεταξύ πολιτών και φαρμακοποιών ανοίγεται ένα μεγάλο μέτωπο κοινωνικού αυτοματισμού με θύμα σίγουρα την ποιότητα, αλλά και τα δικαιώματα του πολίτη στο κοινωνικό αγαθό φάρμακο. Το κοινωνικό μέρισμα που αναμένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ως δώρο για τις θυσίες που έκαναν, θα αναλωθεί άμεσα για να καλύψει συμμετοχές το πολύ 2 μηνών.
Το έγκλημα του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η καλπάζουσα ανεργία, σε συνδυασμό με την μνημονιακή υποχρέωση να μειωθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές, εν ονόματι της κερδοφορίας των ολιγοπωλίων στην χώρα μας και των επενδύσεων της τροϊκανής ανάπτυξης, οδηγεί στην λύση του οικονομικού αδιεξόδου του ΕΟΠΥΥ, μέσω μετατροπής των πολιτών σε δυο κατηγορίες, ημιανασφάλιστους και ανασφάλιστους.
Ο ΦΣ Αχαΐας καταγγέλλει για άλλη μια φορά την ανεύθυνη και ταξική πολιτική της κυβέρνησης στο φάρμακο και καλεί τα ΜΜΕ του αθηνοκρατικού κράτους να πουν έστω για μία φορά την αλήθεια στο θέμα αυτό. Καλεί όλα τα πρωτοβάθμια όργανά μας, να διαμαρτυρηθούν και να αναδείξουν το πρόβλημα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.
Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων να ξεσηκωθούν και σε συμμαχία με τους φαρμακευτικούς  συλλόγους να πιέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνο να αναδείξουν την απάτη, αλλά και να λάβουν καθαρή θέση στο μεγάλο αυτό ζήτημα.
Το δευτεροβάθμιο όργανό μας, δυστυχώς δεν το καλούμε σε τίποτα, διότι δέσμιο για άλλη μια φορά του κομματικού προεδρείου σιωπά κατ’ εξακολούθηση στο θέμα αυτό, όπως και σε τόσα άλλα.


Για τον Φ.Σ. Αχαΐας
    

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


       ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                               ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ