Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Γ. Βογιατζής: «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»

Ποτέ δεν υπήρξα θιασώτης του κομματικού συνδικαλισμού. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια σχέση κυρίως δούναι παρά λαβείν. Όσον αφορά τα συμφέροντα του συνόλου βέβαια.

Γιατί ιδιαίτερα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός το μόνο που ευνοεί είναι τους εκπροσώπους του οι οποίοι, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, κύριο ρόλο έχουν να κατευνάζουν τις αντιδράσεις της βάσης παρά να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, με τα αντίστοιχα προσωπικά ανταλλάγματα από την πολιτική εξουσία.

Ο κομματικός συνδικαλισμός βεβαίως δεν...


... αποτελεί τη λύση στα προβλήματά μας. Άλλωστε οι κομματικοί συνδικαλιστές του σήμερα μπορεί να γίνουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές του αύριο. 

Αυτός είναι και ο λόγος που δέχτηκα με χαρά την πρόταση του Κωνσταντίνου Λουράντου να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Πανελλήνιας Φαρμακευτικής Συμμαχίας, ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο στο οποίο οι κομματικές κατευθυντήριες γραμμές δε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. 

Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα να πλαισιώνω ένα ψηφοδέλτιο που αποτελείται από νέους ως επί το πλείστον συναδέλφους με φρέσκες ιδέες, ανοιχτό μυαλό και πάνω από όλα ικανότητες και γνώσεις τόσο στο τεχνοκρατικό/επιχειρηματικό όσο και στο επιστημονικό πεδίο.

Η Πανελληνία Φαρμακευτική Συμμαχία θα επιφέρει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που ασκείται ο φαρμακευτικός συνδικαλισμός, αλλά και στον τρόπο διεκδίκησης και διατήρησης των κεκτημένων του κλάδου. Οι τακτικές των προσωπικών επαφών, της υποταγής και της περιφοράς στους διαδρόμους των υπουργείων δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. 

Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε συνέχεια στην άμυνα, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις και προσπαθώντας να χάσουμε τα λιγότερα δυνατά, με αποτέλεσμα τελικά να χάνουμε τα πάντα. 

Πρέπει επιτέλους να βγούμε στην επίθεση, να έχουμε διορατικότητα, να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και να αρχίσουμε να διεκδικούμε πράγματα που θα εξασφαλίσουν σε ΟΛΟΥΣ μας ένα βιώσιμο μέλλον. 

Πρέπει να διεκδικήσουμε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τη δημιουργία συνεργατικών/συνεταιρικών φαρμακείων, να διεκδικήσουμε την έμπρακτη αποδοχή του επιστημονικού μας ρόλου, αλλά και του ρόλου μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προτάσεις οι οποίες έχουν κατά καιρούς ακουστεί και καταχειροκροτηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όμως ποτέ δεν έχει γίνει προσπάθεια υλοποίησής τους.

Δυστυχώς όμως, με μεγάλη μου λύπη βλέπω ότι η απαίτηση της βάσης του κλάδου για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των συμφερόντων της δεν απηχεί στο εκλεκτορικό σώμα. Αρκετοί νέοι εκλέκτορες, οι οποίοι κλήθηκαν από τη βάση να αντικαταστήσουν κάποιους παλαιάς κοπής συνδικαλιστές και να επιφέρουν την απαραίτητη ανανέωση, ουσιαστικά βαδίζουν στα χνάρια των προκατόχων τους και για διάφορους λόγους δε θέλουν να εναντιωθούν στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. 

Ίσως θα πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός αυτός τρόπος εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΦΣ, έτσι ώστε να εκφράζεται η πραγματική βούληση της βάσης. Όμως αυτή είναι μια κουβέντα για αργότερα. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Η βάση πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Οι εκλέκτορες εκλέγονται από αυτή και θα πρέπει οι φαρμακοποιοί που τους ψήφισαν να απαιτήσουν από αυτούς να εκπληρώσουν τον ρόλο για τον οποίο τους εμπιστεύτηκαν.

Τα ψέματα τελείωσαν και οι μάσκες έχουν πλέον πέσει. Ο κλάδος πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του και να κτίσει ένα καινούριο οικοδόμημα πάνω στα συντρίμμια που άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξανακερδίσουμε τη συλλογικότητα την οποία έχουμε απεμπολήσει και να διεκδικήσουμε ένα πρόσφορο μέλλον για τον αναξιοπαθούντα φαρμακευτικό κλάδο. 

Η Πανελληνία Φαρμακευτική Συμμαχία είναι η κατάλληλη επιλογή για να καταφέρουμε την πολυπόθητη αλλαγή σελίδας στον κλάδο, καθώς έχει αποδείξει ότι δε διστάζει να έρθει σε ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο, λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο και με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι το εφήμερο προσωπικό κέρδος και διαθέτει το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος χωρίς φόβο, αλλά με αυταπάρνηση και πάθος.


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ!


Γεώργιος Βογιατζής
Γραμματέας ΦΣ Μαγνησίας
Υποψήφιος με την Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία για το ΔΣ του ΠΦΣ