- «Η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου υποβάθμισε τη φαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού και αύξησε την ανεργία στον κλάδο», τονίζει εμφατικά ο Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στηλιτεύοντας συνάμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αθέτηση των υπεσχημένων τους. Παράλληλα, εκφράζει την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι φαρμακεία έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε καταστήματα ειδών καλλωπισμού…
«Το μέτρο του διευρυμένου ωραρίου των φαρμακείων έχει αποτύχει παταγωδώς», μας απαντά με έμφαση ο Κομοτηναίος Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, σε ερώτημα που του απευθύναμε.
Εξηγώντας γιατί το μέτρο υποστηρίζεται από μια ισχνή μειοψηφία των συναδέλφων του, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι αυτό λειτουργεί εις βάρος των ασθενών και του ρόλου του ελληνικού φαρμακείου. Χαρακτηριστικά ο κ. Χαλιγιάννης τονίζει: «Αν το διευρυμένο ωράριο – το οποίο ξεκίνησε επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και τροποποιήθηκε με τη χείριστη σημερινή μορφή του επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη – εξυπηρετούσε τις πραγματικές ανάγκες της φαρμακευτικής περίθαλψης και λειτουργούσε προς όφελος της κοινωνίας και του ασθενή, να είστε σίγουροι οτι θα υποστηριζόταν όχι μόνο από ένα ποσοστό της τάξεως του 5% των 12.000 φαρμακοποιών της χώρας, αλλά από το 85% και γιατί όχι από το 100%. Τα αποτελέσματα δυστυχώς έχουν αποδείξει οτι σε πανελλήνιο επίπεδο, η εφαρμογή του μέτρου έχει αποτύχει παταγωδώς.
Το μέτρο έφερε ανισότητες τέτοιες ώστε να δυσχεραίνεται η γενικότερη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, χωρίς ασφαλώς να αναδεικνύεται ο σκοπός, αλλά ούτε ασφαλώς και να αναβαθμίζεται ο ρόλος του ελληνικού φαρμακείου. Όπως θα έχετε καταλάβει, ο Σύλλογός μας αντιστέκεται μέχρι και σήμερα σε αυτή την απορρύθμιση.
Το μέτρο εκμεταλλεύτηκαν συγκεκριμένα και λίγα φαρμακεία, τα οποία κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε κεντρικά κυρίως σημεία της πρωτεύουσας και των μεγαλύτερων πόλεων, επενδύοντας κυρίως και κερδίζοντας μέσα από μία ύλη η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το φάρμακο, το φαρμακείο και την επιστημονική εξειδίκευση και αποστολή του Έλληνα φαρμακοποιού, αλλά με προϊόντα τα οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε εύκολα να προμηθευτεί από το οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ και κατάστημα καλλυντικών».
Αναφορικά με την επίκληση από ορισμένους της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας χάρη στο διευρυμένο ωράριο, ο κ. Χαλιγιάννης είναικατηγορηματικός περί του αντιθέτου: «Το επιχείρημα που αναπαράγεται οτι το διευρυμένο ωράριο έφερε στα φαρμακεία νέες θέσεις εργασίας, θα αποδειχθεί λίαν συντόμως οτι δεν ευσταθεί, από τα στοιχεία που συλλέγουμε, τόσο από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών στην οποία εγγράφονται οι φαρμακοποιοί εργαζόμενοι σε φαρμακείο, όσο και από το ταμείο φαρμακοϋπαλλήλων.
Οφείλω να πω με σιγουριά ότι η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου αύξησε την ανεργία σε πολλά περισσότερα φαρμακεία, για τον απλούστατο λόγο ότι τα λίγα μεγάλα ψάρια έφαγαν τα πολλά μικρά».
Σε σχετική μας παρατήρηση, ο κ. Χαλιγιάννης στηλιτεύει και την «εξέλιξη» φαρμακείων σε καταστήματα πώλησης ειδών περιποίησης, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Αν κάποιοι λίγοι συνάδελφοι του κέντρου πιστεύουν οτι το φαρμακείο είναι ένα εμπορικό κατάστημα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης και οι φαρμακοποιοί της Κομοτηνής εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι το φαρμακείο είναι ένας χώρος ασφάλειας που βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στον ασθενή, ένας χώρος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης με ρυθμισμένο και πάνω απ’ όλα ελεγχόμενο ωράριο λειτουργίας, το οποίο στηρίζεται επάνω στις πραγματικές ανάγκες εξυπηρέτησης του κοινού, πράγμα το οποίο και πράττουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της εφημερίας και της διανυκτέρευσης προς όφελος του ασθενή», υπογραμμίζει, και συμπληρώνει: «Το φαρμακείο δεν είναι χώρος πώλησης ψαλιδιών, κραγιόν, τσοκάρων και γλυφιτζουριών όταν κλείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα μαγαζιά.
Κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται δα και πολύ σκέψη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς οτι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι που εργάζονται εκτός των θεσπισμένων από το Φαρμακευτικό Σύλλογο ωρών εργασίας, θα μπορούσαν να διανυκτερεύουν αλλά κανείς τους δεν το κάνει. Προφανώς γιατί λίγο πριν και μετά τα μεσάνυχτα το επιχειρηματικό κομμάτι φθίνει, δίνοντας τη θέση του στον καθαρά κοινωνικό ρόλο που αναλαμβάνει το φαρμακείο. Και επειδή τυγχάνει να είμαι φαρμακοποιός κέντρου πόλεως, επιτρέψτε μου να γνωρίζω καλύτερα και το τι μπορεί να θυμηθεί να αγοράσει ένας περαστικός καταναλωτής στις 10 το βράδυ στην περιοχή του κέντρου μιας πόλης. Σίγουρα όχι αυτό που αναζητά και έχει ανάγκη ένας ασθενής από το διανυκτερεύον φαρμακείο…Το φαρμακείο είναι ένας χώρος που διαθέτει και χορηγεί τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενή 24 ώρες το 24ωρο, και όχι ένας χώρος που πουλάει προϊόντα καλλωπισμού σε περαστικούς στις 10 η ώρα το βράδυ. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί το φαρμακείο από το οποιοδήποτε άλλο κατάστημα».
Προσφάτως οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συναντήθηκαν με τον υπουργό υγείας, και έλαβαν τη διαβεβαίωση για τον εξορθολογισμό του ωραρίου προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των φαρμακοποιών. «Θετική», χαρακτηρίζει την εξέλιξη ο κ. Χαλιγιάννης,εγκαλώντας παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως το ΠΟΤΑΜΙ, κάνοντας λόγο για «πολιτική ανεντιμότητα» αθέτησης των προεκλογικών τους διαβεβαιώσεων. «Οι τελευταίες μας επαφές ως διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο υπουργείο υγείας με τον κ. Κουρουμπλή, είναι θετικές.
Από ’δω και πέρα περιμένουμε να γίνουν πράξει, τόσο οι προεκλογικές όσο και οι μετεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ομαλοποίηση του ωραρίου και την επαναφορά ενός υγιούς πλαισίου λειτουργίας το οποίο θα υπηρετεί ισότιμα τις ανάγκες της φαρμακευτικής περίθαλψης του Έλληνα ασθενή, και ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακείων θα βασίζεται στις υπηρεσίες που θα προσφέρει ο κάθε φαρμακοποιός και όχι στον αποκλεισμό λόγω μη κεντρικού σημείου φαρμακείου», σημειώνει ο Ταμίας του Π.Φ.Σ., και προσθέτει:
«Σε αυτό το σημείο όμως, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω το εξής παράδοξο, το οποίο παράλληλα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικής ανεντιμότητας: παρ’ όλο που στο προεκλογικό κάλεσμα εκπροσώπων υγείας όλων των κομμάτων στην αίθουσα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όλοι οι τότε υποψήφιοι των κομμάτων υπερθεμάτιζαν για την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης γύρω από το χαώδες όπως χαρακτήριζαν ωράριο των φαρμακείων, δεσμευόμενοι οτι θα ικανοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, σήμερα, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, δια στόματος διαφόρων εκπροσώπων – βουλευτών τους στα ΜΜΕ, με πρωτοστάτες βουλευτές από τοΠΟΤΑΜΙ, μετατράπηκαν σε ορκισμένους εχθρούς ενός μέτρου το οποίο κατακεραύνωναν και για το οποίο ενώπιόν μας δεσμεύτηκαν οτι θα επιληφθούν και θα αποκαταστήσουν!
Για την ώρα λοιπόν αρκούμαι στο να συγκρατώ τη φράση του υπουργού κ. Κουρουμπλή, μετά και την πρόσφατη συνάντησή μας στο υπουργείο υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ο ίδιος, ότι δεν επιλέγει να βρίσκεται δίπλα στους 500 αλλά στο πλευρό των 11.500 φαρμακοποιών της χώρας, και προς όφελος της συντριπτικής αυτής πλειοψηφίας θα πράξει στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα. Άλλωστε, το παράδειγμα της«εργαλειοθήκης Χατζηδάκη», μέσα από την οποία φρόντισαν να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα μειοψηφιών των κλάδων, είναι αρκετό για να αποδείξει ότι η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, θα πρέπει να κινηθεί προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση».