Δίκτυα Φαρμακείων ως Προσωπικές Εταιρείες Απεριόριστης Ευθύνης με ιδιοκτήτες ισότιμους εταίρους φαρμακοποιούς

Συνεργατικά δίκτυα φαρμακείων ακούμε αλλά εξέλιξη δε βλέπουμε. Ότι μπορούμε να γίνουμε “κυρίαρχοι της αγοράς” ακούμε αλλά τίποτα δε γινόμαστε παρά “καρπαζοεισπραχτορες” των καθε λογής δήθεν επιχειρηματιών που με ηλεκτρονικά φαρμακεία ή κινήσεις λιανεμπορικού μαρκετινγκ παριστάνουν τους δήθεν επιχειρηματίες που κάνουν βήματα μπροστά (σε βάρος των υπολοίπων).


Συνάδελφοι δε θέλουμε να γίνουμε ούτε “κυρίαρχοι” ούτε τίποτα. Θέλουμε απλά να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο ώστε κανείς να μην επιβουλεύεται τον ιδρώτα μας. Θέλουμε συνεργασία μεταξύ μας όχι είσοδο ξένων κεφαλαίων στο χώρο μας όταν τα φαρμακεία μας θα υποκύπτουν το ένα μετά το άλλο στις αδηφάγες ορέξεις είτε του άτεχνου και ρημαγμένου ασφαλιστικού συστήματος είτε κάθε επίδοξου μεγαλοεπιχειρηματία που θα θελήσει να μας απορροφήσει μέσω “δικτύων”-παγίδων. Πώς θα γίνει αυτό;


Θέλουμε την ίδρυση Δικτύων με μορφή μόνο εταιρικών σχημάτων πλήρους ευθύνης, ισομετοχικά και μονομετοχικά, και δικτύωση μέσω συνεργατικών μορφών μάρκετινγκ είτε μέσω των Συνεταιρισμών μας είτε ιδιωτικά.


Μια από τις κυριότερες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει ο ΠΦΣ της επόμενης τριετίας είναι αν θα συναινέσει στην αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου, με την είσοδο εταιρικών μορφών κεφαλαιουχικών εταιριών στα οποία η ιδιοκτησία και η άδεια ίδρυσης μπορεί να μην ταυτίζονται σε φυσικά πρόσωπα.


Το πρόγραμμά μας επίσης όσον αφορά τα δίκτυα θα πρέπει να περιλαμβάνει:  1. Την διαρκή επιδίωξη νομοθετικών διευκολύνσεων σε φορολογικά, γραφειοκρατικά ζητήματα για την μεγιστοποίηση των συνεργατικών Δικτύων. Οι πιθανές συστεγάσεις ή συνενώσεις που θα χρειαστούν ομάδες Φαρμακείων ώστε να λειτουργήσουν σε όποιο επίπεδο δικτύωσης επιθυμήσουν απαιτούν συγκεκριμένες και χειρουργικές παρεμβάσεις από τον ΠΦΣ και την Πολιτεία (rebate, φορολογικές διευκολύνσεις, κινητικότητα επιστημονικού προσωπικού κτλ)
  2. Την ενεργοποίηση από τον ΠΦΣ και τους τοπικούς Συλλόγους εργαλείων που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των φαρμακοποιών. Ενδεικτικά αναφέρω την πιστοποίηση καταστατικών Δικτύων από αρμόδια ειδική επιτροπή του ΠΦΣ. Την ίδρυση γραφείου ενίσχυσης συνεργατικής και συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας. Την νομική συνδρομή.
  3. Την δημιουργία της επιχειρηματικής βίβλου των δικτύων φαρμακείων όπου θα περιγράφονται θέματα διαχείρισης, μάρκετινγκ, διοίκησης προσωπικού κλπ