ΜΗΣΥΦΑ

Τα ΜΗΣΥΦΑ στο σημερινό περιβάλλον είναι η ανάσα ρευστότητας του φαρμακείου αλλά και εισόδου του κοινού σε αυτή που δεν πρέπει επουδενι να χαθεί! Οποιαδήποτε σήμερα ύλη του φαρμακείου φεύγει προς άλλα κανάλια διανομής αποτελεί πρόβλημα στην επιβίωση του φαρμακείου. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι σιγά – σιγά αλώνεται το υποτιθέμενο.. κάστρο!!! Σήμερα οι light βιταμίνες.. αύριο τα.. light παυσίπονα και αργότερα τα.. light αντιβηχικά.
Η τιμολογιακή πολιτική των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. αποδεικνύει ότι όλα οδεύουν προς άλλα κανάλια διανομής. Η κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής, η εφαρμογή ανεξέλεγκτης εκπτωτικής πολιτικής εκ μέρους των εταιρειών καθιστά σαφές ότι το φαρμακείο ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ να ακολουθήσει τα super market. Η απάντηση δε ότι και στην Ευρώπη τα προϊόντα αυτά έχουν πάει σε άλλα κανάλια διανομής αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των πολιτών τους τα προμηθεύονται από αυτά μόνο σαν φθηνή δικαιολογία μπορεί να ακουστεί. Διότι στην σημερινή Ελλάδα που ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει ούτε την συμμετοχή του θα προτιμήσει το φαρμακείο από το φθηνότερο super market; Απλά θα χρησιμοποιήσει το φαρμακείο για την ΠΡΩΤΗ συμβουλή και μετά θα κατευθυνθεί σε άλλα κανάλια...

Τι προτείνουμε:


  • Το ΜΗΣΥΦΑ είναι Φάρμακο και θέλουμε σαφή, κοινή και σταθερή τιμολογιακή πολιτική. Δεν είναι στο συμφέρον ούτε του φαρμακοποιού ούτε του πολίτη οποιαδήποτε «απελευθέρωση» τιμών. Τέτοιες απελευθερώσεις οδηγούν τελικά σε μεγάλες αυξήσεις τιμών και τυχόν ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός μέσω εκπτώσεων θα καταλήξει στην εμπορευματοποίησή τους και στην νομοτελειακή εξαφάνισή τους από ράφια φαρμακείων που δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν, αφήνοντάς τα τελικά έρμαιο σε τιμολογήσεις οι οποίες θα περιορίσουν την πρόσβαση του κοινού σε αυτά. Το Μησυφα είναι Φάρμακο και όχι καλλυντική κρέμα της μιας ή της άλλης εταιρίας που το κάθε φαρμακείο επιλέγει να διαθέτει αυτές ή τις άλλες ανάλογα από την εμπορική του δυνατότητα.
  • Είμαστε αντίθετοι στην ηλεκτρονική διακίνηση οποιουδήποτε Φαρμάκου μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν κοινοτική οδηγία προβλέπει για κάποιες κατηγορίες ηλεκτρονική διακίνηση να γίνει ορισμός περιορισμένης και σαφώς καθορισμένης κατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ η οποία έχει το ελάχιστο αποδεκτό ρίσκο ελεύθερης διακίνησης με κριτήρια που καθορίζονται από Ειδική Επιτροπή του ΕΟΦ στην οποία θα συμμετέχει υποχρεωτικά ΚΑΙ εκπρόσωπος του κλάδου μας ως άμεσα ενδιαφερόμενοι επί του θέματος, ενώ για όλα τα υπόλοιπα ζητούμε καθεστώς BTC (Behind the Counter) ώστε να χορηγούνται μόνο κατόπιν συμβουλής του φαρμακοποιού με φυσική διανομή μέσα από το φαρμακείο. Κανένα μηχάνημα ή αυτόματος πωλητής, καμιά ψευδεπίγραφη και παραπλανητική «αυτοθεραπεία» δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστημονική συμβουλή του Φαρμακοποιού ώστε το Φάρμακο-ΜΗΣΥΦΑ να συμβάλλει στην υγεία του πολίτη.
  • Επικοινωνιακή εκστρατεία του ΠΦΣ σε συνεργασία με τις εταιρίες παραγωγής τους για την ενίσχυση του ρόλου τους στη θεραπευτική, της υπεύθυνης κατανάλωσης, την προστασία της δημόσια υγείας από την ανεξέλεγκτη χορήγηση αλλά και την ανάπτυξή τους ως μερίδιο μέσα στο φαρμακείο, ενίσχυση της θέσης τους στο ράφι, της επικοινωνίας τους προς τον ασθενή.
  • Σε αρμονική συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και στήριξη στην ανάπτυξη ιδίων προϊόντων τα οποία θα προσθέσουν και κύρος και πόντους εμπορικής δραστηριότητας στα φαρμακεία μας.