30-7-14
Α) Ο όρος REBATE (η υποχρεωτική έκπτωση υπέρ ΦΚΑ που κάνουν τα φαρμακεία) εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2011 με τον ν.3918. Στο νόμο αυτό, άρθρο 34, παρ. 1. Δίδονται οι εξής ορισμοί :
ε) «Αιτούμενο ποσό»: το σύνολο της αξίας του τιμολογίου που υποβάλλει το φαρμακείο προς τον Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α., πριν από την προσθήκη του ΦΠΑ στο τέλος κάθε μήνα.
στ) «Επιστροφή (rebate)»: το ποσό που επιστρέφεται από το φαρμακείο σε κάθε Κλάδο Υγείας Φ.Κ.Α. με βάση καθορισμένη κλίμακα.
Ακολούθησε ο ν.4052/2012 όπου έγιναν κάποιες τροποποιήσεις σχετικά με ο Rebate, (άρθρα 24,26, βλ. σχετικό ενημερωτικό ΠΦΣ αρ.πρωτ. 3432 8/12/12), χωρίς όμως να αλλάξουν οι παραπάνω ορισμοί.
Β) Στην αρχή κάθε έτους, τα φαρμακεία και σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό που λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ, κόβουν πιστωτικό τιμολόγιο στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ισοσκελισθούν φορολογικά τα έσοδα. Από τον Ιανουάριο 2014, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση σχετικά με το πώς κόβονται τα πιστωτικά, το ενημερωτικό που αναρτάται στην πύλη eopyykmes και αφορά το rebate, εμπεριέχει ΦΠΑ, ώστε να γίνεται αποφορολόγηση στο πιστωτικό. Το rebate, πάραυτα, υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας.
Το 2014, τα φαρμακεία κόβουν κάθε μήνα χωριστό τιμολόγιο για τα αναλώσιμα ΣΔ και χωριστό για τα εμβόλια. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτά, σύμφωνα με ενημερωτικό υπογεγραμμένο από την κ.Λιτσα Π. 24-1-14 ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τη φαρμακευτική δαπάνη.
Επίσης, σε ενημερωτικό του ΠΦΣ α.π.546 13/2/14, αναφέρεται :