Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η φαρμακευτική πολιτική, η Δικαιοσύνη και το παράδειγμα της δραστικής

Tην τελευταία εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κομμάτων είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική στην εκδήλωση του ΠΦΣ  "Φάρμακο και Υγεία: η μετάβαση από τις περικοπές στις παροχές".  Ένα από τα θέματα που ίσως περίμεναν να ακούσουν όλοι οι φαρμακοποιοί ήταν το θέμα της αποζημίωσης τους, τόσο για τις υπηρεσίες που αγόγγυστα και καθημερινά προσφέρουν ακόμη και στις πιο απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπου δεν υπάρχουν άλλες μονάδες υγείας, όσο και για τη συμβολή τους στην προσβασιμότητα των ασθενών στο φάρμακο και τις υπόλοιπες εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν δωρεάν, εξοικονομώντας τεράστια κονδύλια από την ιατροφαρμακευτική δαπάνη περίθαλψης. Όλοι αναγνώρισαν τον αναντικάστατο ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού και τη συνεχιζόμενη προσφορά του στην Ελληνική κοινωνία παρά την ευθαρσώς συνομολογούμενη οικονομική του αιμορραγία την οποία αναγκαστικά απέδωσαν σε πολιτικές επιλογές που συνάδουν με τα πρότυπα άλλων χωρών. ‘’Ξέχασαν’’ όμως ίσως να επισημάνουν το τι πραγματικά συμβαίνει σε άλλες χώρες σε σχέση με τις αμοιβές των φαρμακοποιών και την επαγγελματική αναγνώριση που απολαμβάνουν στην πράξη μέσω του σταθερού περιβάλλοντος εργασίας που τους παρέχεται από την πολιτεία, όπως και τις σύγχρονες πολιτικές υγείας του άξονα «Ευρώπη – Ορίζων 2020», που επικεντρώνονται στην πρόληψη και αγωγή υγείας, καθώς και στην προσβασιμότητα των πολιτών στο φάρμακο.
 Η αλά καρτ επιλογή πολιτικών ήταν κάτι που όλοι οι φαρμακοποιοί βιώσαμε, όπως και η αντιμετώπιση της φαρμακευτικής δαπάνης ως ενός στεγνού και υπεράνω των ανθρωπίνων αναγκών, απόλυτου και διαρκώς μειούμενου αριθμού, άνωθεν και έξωθεν επιβαλλόμενου, τη στιγμή που ακόμα και στο πρόσφατο συνέδριο των Financial Times για την υγεία όλοι ομονοούσαν πως η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας μπορεί και πρέπει να γίνει με επενδύσεις στην υγεία. Βέβαια ακόμη και όταν υιοθετήθηκαν πολιτικές εξοικονόμησης πόρων, όπως η εφαρμογή της δραστικής ουσίας και η επιλογή του σκευάσματος από τον ασθενή με τη βοήθεια του φαρμακοποιού, υπήρξαν αντιδράσεις  και προσφυγές από σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο.
Έτσι, το 2012, ακολουθώντας το μοντέλο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας  (ΦΕΚ Β’ 3057/18.11.2012), υιοθετήθηκε και από την Ελλάδα η μέθοδος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης δια της σταδιακής επέκτασης της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως των Ιατρικών Συλλόγων, κρίνοντας ως αβάσιμους τους λόγους που επικαλείτο σύσσωμος ο ιατρικός κλάδος κατά της εφαρμογής της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Ταυτόχρονα δε, απεδέχθη με πανηγυρικό τρόπο, στο σύνολό τους, τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών που προβλήθησαν υπό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κρίνοντας τα ως νόμιμα, βάσιμα και αληθή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων, με βάση τη δραστική ουσία, δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε σε καμία ευρωπαϊκή οδηγία και σαφέστατα δε συνιστά ουδένα λόγο υποβάθμισης της δημόσιας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, επί του ζητήματος αυτού η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθη ως εξής:  

Γ. Δαγρές: Οι μνημονιακές πολιτικές για το φάρμακο και τη χώρα ήταν καταστροφικές σε βαθμό προδοσίας

Χρόνια τρομοκρατίας και ένδειας σε όλους τους τομείς βίωσαν οι φαρμακοποιοί τα τελευταία χρόνια του Μνημονίου, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννη Δαγρέ, πέραν του ηλεκτρονικού νοικοκυρέματος στις σχέσεις πολιτών-επαγγελματιών και Πολιτείας δεν υπάρχει απολύτως τίποτα θετικό να θυμηθεί κάποιος. 
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Σε μια συνέντευξη-ποταμό στο onΜed, ο κ. Δαγρές αναφέρεται στις πολιτικές των τελευταίων ετών, οι οποίες διέλυσαν κυριολεκτικά τον κλάδο, όπως λέει, ενώ αναφέρεται καρέ-καρέ και σε όλα τα μείζονα ζητήματα του κλάδου, όπως ωράριο, ΜΗΣΥΦΑ, εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά, μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και αυξήσεις συμμετοχής στους ασφαλισμένους. Οι μνημονιακές και οι παρα-μνημονιακές πολιτικές, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ, ήταν καταστροφικές για τον τόπο και για τον κλάδο, ορισμένες φορές μέχρι σημείου προδοσίας.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ''ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ''



 Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο .... ανοικτά και στον "αέρα". Να πούμε αυτά που τόσο καιρό "μαζεύουμε", να μας εξηγήσουν γιατί έκαναν όσα έκαναν και να πάρουμε τις απαντήσεις ... αν αυτές υπάρχουν...
Ήρθε η ώρα να πάψουν να κρύβονται πίσω από προσωπικές αποφάσεις και ψεύτικες υποσχέσεις ....
Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Κάποιες φορές η σιωπή δηλώνει ενοχή ή παραδοχή και αποδοχή ενός γεγονότος που φτάνει μέχρι και την παρεξήγηση.



Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε... Γιατί η δημοκρατία στηρίζεται στον διάλογο και όχι στην τρομοκρατία... Σήμερα η τρομοκρατία και η υποκρισία έχουν υποκαταστήσει την απλότητα την σαφήνεια και την ευθύτητα που είναι στοιχεία που χαρίζουν δύναμη, ζωή και χαρά.

Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο κάποιοι να εξηγήσουν ΔΗΜΟΣΙΩΣ κάποια πράγματα που έκαναν και κάποιοι να δεσμευτούν ΔΗΜΟΣΙΩΣ για κάποια άλλα που πρόκειται να κάνουν.
Σας περιμένω ... την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Π.Φ.Σ. στις 5 το απόγευμα μαζί με τους επίσημους εκπροσώπους των κομμάτων.... και δημοσιογράφους ...
Θα ήθελα να είμαστε μαζί.... γιατί έχουμε πολλά να πούμε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Π.Φ.Σ.